Реклама / Ads
6| 4475 |12.02.2015 НОВИНИ

Вижте какво пише в документа, приет в Украйна

.
Съдържанието на документа за мир, приет в Украйна, беше разпространен от световните медии. Вижте какво пише в него:
 

 Комплекс мерки по изпълнение на Минските споразумения

 

1. Незабавно и всеобхватно прекратяване на огъня в района на Донецка и Луганска област на Украйна и неговото строго изпълнение считано от 00.00 часа (киевско време) на 15 февруари 2015 г.

 

2. Изтегляне на цялата военна техника на двете страни на равни разстояния с цел създаване на зона за безопасност с ширина най-малко 50 км една от друга за артилерийските системи с калибър 100 мм и нагоре, зона за безопасност с ширина 70 км за ракетни системи и ширина 140 км за ракетни системи „Торнадо-С“, „Ураган“, „Смерч“ и тактически ракетни системи „Точка“ („Точка У“):

 

- за украинските войски: от фактическата линия на съприкосновение;

 

- за въоръжените формирования в районите на Донецка и Луганска области на Украйна: от линията на съприкосновение съгласно Минския меморандум от 19 септември 2014 г.

 

Изтегляне на гореспоменатата военна техника трябва да започне не по-късно от втория ден след прекратяването на огъня и да приключи в рамките на 14 дни.

 

За този процес ще съдейства ОССЕ в подкрепа на Тристранната контактна група.

 

3. Да се обезпечи ефективен мониторинг и верификация на режима на прекратяване на огъня и изтеглянето на военната техника от страна на ОССЕ от първия ден на изтеглянето, с използване на всички необходими технически средства, включително спътници, радиолокационни системи и др.

 

4. В първия ден след изтеглянето да започне диалог за провеждане на местни избори в съответствие с украинското законодателство и Закона на Украйна „За временен порядък на местното самоуправление в районите Донецка и Луганска области“, както и за бъдещия режим на тези райони на основание указания закон.

 

Незабавно, до 30 дни от подписването на дадения документ да се приеме постановление на Върховната рада на Украйна с указание на територията, в която ще бъде въведен специален режим в съответствие със Закона на Украйна „За временен порядък на местното самоуправление в районите Донецка и Луганска области“ на основата на линията, посочена в Минския меморандум от 19 септември 2014 г.

 

5. Обезпечаване на помилването и амнистията чрез въвеждане в сила на закон, забраняващ преследването и наказанието на лица във връзка със събитията, станали в районите Донецка и Луганска области на Украйна.

 

6. Обезпечаване на освобождаване и обмен на всички заложници и незаконно задържани лица на основата на принципа „всички срещу всички“. Този процес трябва да бъде приключен до пет дни след извеждането на техниката.

 

7. Обезпечаване на безопасен достъп, доставка, съхранение и разпределение на хуманитарна помощ на нуждаещите се на основата на международния механизъм.

 

8. Определяне на модалностите на пълното възстановяване на социално-икономическите връзки, в това число и социалните преводи като изплащане на пенсии и други плащания (постъпления и доходи, своевременно изплащане на всички комунални сметки, възобновяване на данъчното облагане в рамките на законите на Украйна).

 

С това се цели Украйна да възстанови управлението чрез сегмент на банковата си система врайоните, засегнати от конфликта, като е възможно и създаването на международен механизъм за облекчаване на тези преводи.

 

9. Възстановяване на пълен контрол над държавната граница от страна на правителството на Украйна в цялата зона на конфликта, което трябва да се случи в първия ден след местните избори и да приключи след всеобщото политическо урегулиране (местни избори в районите Донецка и Луганска области на Украйна на основание Закона на Украйна и конституционна реформа) до края на 2015 г. с изпълнение на пункт 11 – в консултация и със съгласуване с представители на Донецката и Луганската области в рамките на Тристранната контактна група.

 

10. Извеждане на всички чуждестранни въоръжени формирования, на военна техника и на наемници от територията на Украйна под наблюдението на ОССЕ. Разоръжаване на всички незаконни групи.

 

11. Провеждане на конституционна реформа в Украйна, до края на 2015 г. трябва да влезе в сила нова конституция, която предполага като ключов елемент децентрализация (с отчитане на особеностите на отделните райони Донецка и Луганска области, съгласувани с представителите на тези райони), както и приемане на постоянно законодателство за особен статут на отделните райони Донецка и Луганска области в съответствие с мерките, указани в бележките*, до края на 2015 г.

 

Мерките в съответствие със Закона „За особен статут на местно самоуправление в отделните райони Донецка и Луганска области“ включват следното:

 

- освобождаване от наказание, преследване и дискриминация лицата, свързани със събитията, случили се в отделните райони Донецка и Луганска области;

 

- право на езиково самоопределение;

 

- участие на органите на местно самоуправление в назначения в органите на прокуратурата и съда в отделните райони Донецка и Луганска области;

 

- възможност за централните органи на изпълнителната власт да сключват със съответните органи на местно самоуправление споразумения относно икономическото, социалното и културното развитие на отделните райони Донецка и Луганска области;

 

- държавата са оказва подкрепа за социално-икономическото развитие на отделните райони Донецка и Луганска области;

 

- съдействие от страна на централните органи на властта затрансгранично сътрудничество в отделните райони Донецка и Луганска области с региони на Руската Федерация;

 

- създаване на отряди на народна полиция по решение на местните съвети с цел поддържане на обществения ред в отделните райони Донецка и Луганска области;

 

- пълномощията на депутатите от местните съвети и длъжностните лица, избрани на предсрочните избори, назначени от Върховната рада на Украйна с този закон, не могат дабъдат предсрочно прекратявани.

 

12. На основание на Закона на Украйна „За временен порядък на местното самоуправление в районите Донецка и Луганска области“ въпросите, касаещи местните избори, ще се обсъждат и съгласуват с представители на отделните райони Донецка и Луганска области в рамките на Тристранната контактна група. Изборите ще бъдат проведени със съблюдаване на съответните стандарти на ОССЕ при мониторинг от страна на Бюрото по демократичните институти и правата на човека на ОССЕ.

 

13. Засилване на дейността на Тристранната контактна група, в това число чрез създаване на работни групи в изпълнение на съответните аспекти на Миснките споразумения. Те ще отразяват състава на Тристранната контактна група.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5087 |06.02.2015 Вижте къде ще подменят електромери в Западна България . 0| 6070 |06.02.2015 Вижте къде ще спират планирано тока в Западна България . 8| 5019 |01.02.2015 Цацаров: Не знаем какво е в душата на Сертов, да не ровим . 17| 5244 |30.01.2015 Кунева: Няма да оставя никой да забрави какво пише в доклада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads