Реклама / Ads
36| 6025 |26.03.2013 НОВИНИ

"Висящото кафе" беше последвано от "висящ хляб" и други екстри

.
"Висящото кафе” набира сили с всеки изминал ден у нас. Този жест на солидарност с нуждаещите се, който тръгва от заведения в Неапол, вече е и в България, а на своята страница във „Фейсбук” организаторите съобщават, че досега са се включили над 150 кафенета в София и в останалата част на страната.
 

Практиката на „висящо кафе” идва от Неапол. Проста е: клиентът поръчва едно, но плаща две кафета. Второто е за някого, който не може да си го позволи.
 
У нас към неаполската традиция се присъединиха заведения за бързо хранене и магазини. Те предлагат висящи хлябове или други стоки за някого в нужда. Пловдивската опера също се включи в инициативата с продажба на „висящи билети". Всеки любител на класическата музика може да купи "висящ" пропуск за хора, които нямат финансовата възможност да си го позволят, съобщи Дарик. Варненски туроператор пък предлага "висяща почивка" и "висяща екскурзия", информира сайтът Петел.


"Благодарим ви за това, че искате да споделяте с околните, за това че сте готови да дадете от собствените си средства, за да направите деня на някой усмихнат и да протегнете ръка на онзи, който има нужда от подкрепата ви. Благодарим ви, че вярвате в доброто и го правите реално!", пишат на Фейсбук страницата си организаторите.

--------------------------------------------------------------------------------
"Влизаме в едно малко кафене, поръчваме си и сядаме на една маса. След нас влизат двама човека:
- Пет кафета. Двете са за нас и три "висящи". 
Плащат петте кафета, изпиват своите две и си тръгват. Питам Де Сика: 
- Какви са тези "висящи" кафета? 
Отговаря ми: 
- Почакай и ще разбереш.
След това влизат други хора. Две момичета си поръчват две кафета - плащат нормално. След малко влизат трима адвокати, поръчват седем кафета: 
- Трите са за нас, а четирите "висящи". 
Плащат за седем, изпиват своите три и си тръгват. След това младеж поръчва две кафета, изпива само едно, но плаща и двете. С Фелини и Де Сика седим, говорим си и гледаме през отворената врата огряния от слънцето площад пред кафенето. Изведнъж на вратата се появява тъмна сянка, някакъв много бедно облечен човек, пристъпва на прага и тихо пита: 
- Имате ли "висящо" кафе?"

"Висящото кафе" - Тонино Гуера, разказ на негова случка с режисьорите Федерико Фелини и Виторио Де Сика. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 6432 |24.03.2013 Георги Коритаров: Станах агент, защото ми беше интересно, не са ми плащали! . 10| 7257 |11.03.2013 Павел Найденов: Брендо винаги беше нащрек . 7| 5841 |08.03.2013 Убиецът на бременната Петя: Беше ми скучно и досадно и я убихме . 11| 7139 |02.03.2013 Бюст-паметник на генерал Й. В. Гурко беше открит в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads