Реклама / Ads
2| 4886 |13.01.2020 НОВИНИ

Владимир Чуков: Досега напрежението беше извън Иран, сега вече е в държавата

.
Проф. Владимир Чуков
Трудно е да се прогнозира докъде ще продължи ескалацията на напрежението. Ако досега напрежението беше извън границите на Иран, сега вече пренасянето на това напрежение е вътре в самия Иран.
 

Това каза арабистът проф. Владимир Чуков пред БН.

 

В Техеран и други градове демонстранти отново изразиха недоволството си от това, че в продължение на няколко дни иранските власти отричаха да са свалили украинския самолет, а после признаха, че той е бил ударен от ракета погрешка. На въпросът ще могат ли протестиращите да сменят режима в Иран проф. Чуков отговори, че това е големият въпрос. "Ще може ли енергията да бъде толкова голяма, че да помете управляващите. С днешна дата това трудно може да стане заради потушаването на недоволството. Там има една система за потушаване на недоволство без каквито и да било отстъпки и компромиси", категоричен беше арабистът.

 

Професор Чуков коментира и слуховете за оставка на иранския президент Хасан Рохани.

"Може и да има нещо подобно. През февруари миналата година Зариф си подаде оставката и вследствие на действие на Касем Солеймани - просто Солеймани хвана под мишница Башар Асад и го закара в Техеран без да пита никой от светската власт. Сега може би се получава нещо подобно. Но тъй като Рохани все пак е президент, това би имало голям ефект не само навън, но и вътре. Може и да се е случило, но това няма да има потвърждение, както и не беше казана причината за оставката на Зариф миналата година. Все пак оставката е отказана.", каза Владимир Чуков.


Според него вече се наблюдава и ще продължава да намалява активността на иранските проксита извън техните национални граници. Първо защото нямат пари, второ - защото Иран ще затъне в собствени проблеми. "Наближават парламентарните избори, догодина са много важните президентски избори. Кандидатът на Али Хаменей си отиде, това беше Касем Солеймани, всички тези медийни инжекции му бяха направени, за да заеме този пост", коментира още Чуков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5727 |10.01.2020 Любомир Стефанов: Нено Димов е в ареста, за да се създаде усещане, че няма недосегаеми . 11| 4254 |07.01.2020 Чуков: Иран ще отговори на САЩ, но въпросът е как ще го направят . 24| 9380 |01.01.2020 Писателят Владимир Зарев: Нашите политици превърнаха политиката в доходен бизнес . 0| 4831 |19.12.2019 Спортист на годината е биатлонистът Владимир Илиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads