Реклама / Ads
3| 3843 |04.12.2023 НОВИНИ

Владимир Кисьов: Задължително трябва да се настоява за срок за пълноправно влизане в Шенген

.
Владимир Кисьов, бивш главен преговарящ за членството на България в ЕС и бивш заместник-министър на външните работи Източник: БГНЕС
"Отдавна трябваше да се потвърди отношението на България и Румъния към ЕС във връзка с Шенген, защото толкова години изпълняваме критериите за членство, а се измислят все нови неща, които ни спират." Това заяви пред БНР Владимир Кисьов, бивш главен преговарящ за членството на България в ЕС и бивш заместник-министър на външните работи.
 

"Загубихме много време със служебните правителства и нестабилност в България, когато това не беше основният акцент. А темата за влизане в Шенген трябваше да се поддържа през цялото време. Разбира се и повече политическо и дипломатическо лобиране", категоричен бе той и отбеляза, че България има в Австрия сериозен поддръжник - в лицето на Бенита Фереро-Валднер, бивш австрийски министър и еврокомисар, носител на Орден "Стара планина".

 

Умерен оптимист съм и мисля, че ще получим частично приемане в Шенген, коментира Кисьов, но наблегна на обстоятелството, че т.нар. частично присъединяване на България в шенгенското пространство е "малко йезуитска работа":

 

"С едно такова решение само на физическите лица ще бъде улеснено пътуването, но икономически няма да се отрази добре на страната. Основните проблеми са с камионите и превозвачите на сухопътните граници. Това е и в двете посоки - и от България към Шенген, и от Шенген към България. Оскъпява се абсолютно всичко. Икономическите загуби ще са и за бизнеса ни, и за потребителите в България", смята експертът.

 

Задължително трябва да се настоява за срок за пълноправно влизане в Шенген, подчерта той.

 

"Позицията на президентът Румен Радев за БТР-ите за Украйна не подлежи на коментар. Той съвсем ясно се откри, че е на съветска позиция. Не може да поддържаш един агресор и да не оказваш помощ на потърпевшия от агресията", допълни бившият заместник-министър на външните работи.

 

Кисьов изрази мнение, че ако ПП-ДБ-"Спаси София" не направят някакво обединение в СОС с ГЕРБ-СДС, "тежко и горко на кмета на София":

 

"Това е единственият ход, който е в интерес на софиянци. Той е възможен", каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7833 |04.12.2023 Сръбски медии: В Западните покрайнини е арестуван 61-годишен мъж, шпионирал в полза на България . 10| 4099 |04.12.2023 Подоляк: Украйна променя военната си тактика . 1| 3658 |04.12.2023 МВР: Няма данни в България да се намира мъж, свързан с убийството на 14-годишно момиче в РСМ . 0| 3817 |04.12.2023 Тежка катастрофа заради пиян шофьор край Берковица, има ранени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads