Реклама / Ads
20| 5930 |08.11.2015 НОВИНИ

Властта клекна: Махнаха текста взривил полицаите

.
Румяна Бъчварова и Менда Стоянова
Властта маха текста от Закона за държавния бюджет, който предизвика недоволството в МВР. Това съобщиха на брифинг пред журналисти вътрешният министър Румяна Бъчварова и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.
 
На брифинга присъстваха министър Румяна Бъчварова, зам.-министър Красимир Ципов, зам.-председателят на НС Димитър Главчев, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова и представители на полицейските синдикати.

Румяна Бъчварова заяви, че правителството оттегля параграфите от 9-16 от държавния бюджет, в преходните и заключителните наредби, касаещи социалния пакет на служителите в МВР. Оттегляме текста такъв, какъвто е. Още от началото на другата седмица започваме консултации със синдикатите, за да се търси диалог и съгласуване на позициите относно предстоящата реформа в МВР, допълни тя. От вътрешното министерство поясниха, че не са обсъждали детайли от реформата на днешния съвет. Това ще се случи в следващите дни със синдикалните представители, като ще се съобразим с техните предложения, категоричен беше вътрешният министър.

„Постигнахме като съгласие, че приемаме като достатъчно, даващи необходимата гаранция, изявленията на заместник-председателя на НС Димитър Главчев, председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова на министъра на вътрешните работи по отношение на отпадането на параграфи от 9 до 16 от проекта за Закона за държавния бюджет за 2016 година”, заяви пред журналисти след края на съвета вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Бъчварова посочи, че след проведената среща със социалните партньори, която е извънредна, са достигнали до тази обща декларация. „Предложенията за законодателни промени касаещи социалния пакет на служителите в МВР ще се осъществяват след обсъждане със синдикалните организации в МВР, което ще започне следващата седмица“, каза тя. По думите й Менда Стоянова и Димитър Главчев са потвърдили, че същият подход ще бъде приложен и за останалите структури и ведомства в сектор „Сигурност“.

„В понеделник започваме разговори с представители на синдикалните организации на МВР”, потвърди и Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента.

„Това, което се разбрахме е да оттеглим текста от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет и да започнем разговори още в понеделник с представители на синдикалните организации и работна група, формирана от комисии в парламента”, обясни Стоянова.

„В НС в момента е внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за МВР и той би могъл да бъде подходящата законодателна форма, в която да се включат, след като се разберем със синдикатите, определени текстове, които да покажат начало на реформата в МВР”, допълни тя.

Бъчварова разкри, че преди да започнат протестите молбите за пенсиониране в МВР са били 1000, а след тяхното начало са малко над 500. Тя обяви, че полицаите имат пълното право да протестират, защото протеста е организиран по законовия ред, но ги призова да се държат като служители на реда. Бъчварова каза още, че към този момент няма образувани дисциплинарни преписки срещу участващи в протестите полицаи, но текат проверки, които целят да установят дали има извършени нарушения.

Галентин Грозев от полицейския синдикат "Сигурност" обяви, че протест днес ще има. Надявам се министерството и държавата да спазят своите обещания. Това беше максималното, за което можехме да се договорим на този етап. Следваща седмица, докато тече диалога с ръководството на МВР, ще отменим протеста, но оставаме в протестна готовност, категоричен беше той.

Въпреки всичко автобусите с протестиращи полицаи от цялата страна пътуват към жълтите павета.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5603 |04.11.2015 Адвокат Хаджигенов: МВР е преторианският страж на властта . 17| 5850 |04.11.2015 Бизнесът: Полицаите са галеници на властта . 13| 6396 |02.11.2015 М. Екимджиев за Фрог: Чрез Георги Колев властта контролира административното правосъдие . 12| 4735 |29.10.2015 Зам.-шефката на ЦИК: Щях да удуша първия срещнат от властта, ако майка ми и сина ми бяха в "Арена Армеец"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads