Реклама / Ads
11| 17841 |16.08.2013 НОВИНИ

Внимание! Нашествие на медузи по Черноморието

.
Истинско нашествие на медузи застрашава черноморските ни курорти. От началото на сезона досега то не е било така осезателно, но с обръщавено на времето към есенния сезон ще се засили рязко.
 
За това безпрецедентно присъствие на морските обитатели предупреждават европейски учени, цитирани от сайта peopleandcountries.com. Заплахата е описана в доклада на Промишлената и селскостопанска организация на ООН (ФАО). В документа се предлага алтернативно решение: медузите да се използват в кулинарията и козметичната промишленост.

Причината за лавинообразнта популация по българското Черноморие е безкронтролният риболов. Според експертите нашествието на медузите заплашва не само биоразнообразието в българската акватория, но и здравето на туристите.

Морски течения докарали хиляди медузи край брега след 1 август. В последните дни на август явлението ще придобие масов характер.

Всички спасители на плажовете са инструктикрани как да оказват помощ на пострадали от медузи, гарантират от Института по рибни ресурси.

Същият проблем премз това лято имат и средиземноморските курорти. Туристи в Гърция и гръцките острови се оплакват от цели армии от медузи, които на места затрудняват дори къпането до самия бряг.

 

Ужилването от медуза се предизвиква от инжектирането на отрова в кожата от отделените нематоцисти от пипалата на медузите. Всяко едно от пипалата на медузата може да отдели хиляди и дори милиони нематоцисти. При контакт с кожата се предизвиква парещо усещане, предупреждават специалисти, цитирани от framar.bg

Сърбежът е най-често срещаното оплакване след ужилване от медуза. Много често може да има силна болка за няколко часа. По-рядко може да има оплаквания от слабост, гадене, главоболие, мускулни болки и спазми, сълзене на очите, секреция от носа, учестено дишане и сърдечна честота, болка в гърдите, диария. На мястото на контакта може да се образува и белег.

Понякога пораженията са доста неприятни и трайни.

 

За да се предпазите от поява на по-сериозни симптоми е добре да приложите следните стъпки:

1. Измиване на засегнатата област с морска вода.
Не се препоръчва използване на питейна (сладка) вода, защото това може да доведе до освобождаване на отрова от клетките.
Не се препоръчва и поставянето на лед или ледени компреси.
Търкането на областта на ужилването, прилагането на алкохол, спирт, лосиони (слънцезащитен), амонячни разтвори или урина също може да доведе до освобождаване на отрова.

2. Обливане на засегнатото място с домашен винен оцет (3-10% оцетна киселина), за да се деактивират нематоцистите.
При ужилвания в областта около очите може да се използва тампон напоен с оцетна киселина.

3. Отстраняване на останалите клетки с помощта на ръкавици и пинцети.
Може да използвате също ръба на нож, кредитна карта, черупка от мида или с безопасната страна на ножици.

При провеждане на първа помощ при ужилване от медуза е необходимо да се предотврати засягане и увреждане на човека, който оказва първа помощ. Внимавайте да не попаднат нематоцисти върху други части от тялото или върху дрехите.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5680 |15.04.2013 Внимание! Ето как ще се гласува . 5| 5506 |11.01.2013 Внимание! Още 40 камери пуска КАТ по пътищата . 4| 4927 |15.11.2011 Внимание! Спират водата в няколко софийски района! . 14| 5846 |29.10.2011 Внимание! Да не подраните за балотажа!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads