Реклама / Ads
4| 4955 |05.01.2011 НОВИНИ

Водата в София поскъпва с 6%

.
След като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обсъди на открито заседание възможността за поскъпване на водата в София и Пловдив, стана ясно, че цената на водата под тепетата ще се повиши с 3%,а в столицата с 6 на сто.
 


Още в края на миналата година председателят на регулатора успокои домакинствата в двата най-големи града в България, че исканото от компаниите поскъпване няма да бъде одобрено.

Frognews.bg припомня, че „Софийска вода“ е поискала с повече от 20% да поскъпне водата в столицата. Според дружеството, ако предложеното поскъпване не бъде одобрено, компанията няма да може да изпълни инвестиционната си програма. Сега столичани плащат по 1,54 лева с ДДС за кубик вода.

Поисканото от ВиК-Пловдив поскъпване е с 19%. Там клиентите в момента плащат малко над 1,40 лева на кубик.
Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев обясни, че двете дружества няма да получат исканото повишение в цената на водата до крайните клиенти.

Вероятно няма да им разрешим чак такова поскъпване, тъй като предварителните данни не сочат основание за това, но в момента работим по въпроса. Говори се само за корекция в цената за София и Пловдив, за другите дружества – не“, уточни Семерджиев.

Ако бъде одобрена промяна в цената на водата, тя ще влезе в сила в началото на следващия месец след окончателното решение на комисията, така че поскъпване на водата в София и в Пловдив може да има най-рано от 1 февруари.

По-късно днес стана ясно, че водата в София и Пловдив може да поскъпне с до 3% повече от предложението на Държавния регулатор.

Според ДКЕВР към момента софиянци трябва да плащат с 6 на сто повече, а в Пловдив с 3 на сто. Новите стойности трябва да влязат в сила от първи февруари. В другите големи градове на страната засега няма предвидено поскъпване- каза председателят на регулатора Ангел Семерджиев.

По думите му електроразпределителните дружества сега имат основания да искат поскъпване на тока от юли, най-малкото заради натрупаната до момента инфлация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5234 |05.01.2011 Най-възрастни раждат софиянките . 5| 5188 |04.01.2011 ВМРО против поскъпването на водата за софиянци . 9| 5360 |03.01.2011 До 20% поскъпва хлябът . 11| 5693 |03.01.2011 Фандъкова гарантира топлото на софиянци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads