Реклама / Ads
9| 6254 |05.09.2014 НОВИНИ

Водният ад в Берковица разруши над 80 къщи

.
Бедствено положение е обявено в Берковица. Водният ад продължава, след като заради проливния дъжд, река Берковска излезе от коритото си и заля града.Тежко е положението и в други две общини от Монтанска област - Чипровци и Георги Дамяново.
 
След около 40-минутен проливен дъжд вчера, река Берковска излиза от коритото си и понася всичко по пътя си. В резултат са особено пострадали берковските квартали „Беговица” и „Заряница”. Има една паднала обитаема къща, но още ред други към момента са необитаеми. Има евакуирани семейства, но засега няма данни за пострадали.

Хората в Берковица не са спали, стоварени са чували с пясък и чакъл, за да се укрепят застрашените постройки. Три моста са неизползваеми след наводнението – те са залети от вода, а един е с отнесени парапети. Един трафопост е наводнен, а от ЧЕЗ са спрели електрозахранването в някои райони на Берковица заради риск от токови удари.

Към тази сутрин, видимо най зле е къщата на Цеци Пунчев на ул. Синчец, съобщава сайтът Noviniteb.com. Западната страна на постройката е подкопана и половината от сградата е паднала в реката. Кметицата е на мястото на събитието. Все още има къщи в неизвестно състояние, защото на ул. Калето и около Берковска река не може да се достигне до доста адреси.

По последни данни 70 – 80 къщи в момента са в бедстващо положение и за да се стигне до тях трябва да се оттече реката”, отбеляза кметът на Берковица. В града очакват допълнителна тежка техника, която да се включи в почистването.

На тъмно останаха и 10 села в община Георги Дамяново. Едно село е с откъснат довеждащ водопровод, а 7 са без транспортна връзка, съобщи кметът на общината Дилян Димитров, цитиран от "Фокус".

Поройните дъждове са нанесли щети и в община Чипровци. Къщи са наводнени в село Говежда, община Монтана, след като приток на река Огоста е прелял.

Заляти са и пътища от републиканската мрежа, съобщи Нова телевизия. По магистрала „Хемус" в посока София - Варна са наводнени бензиностанции. Пороен дъжд и мъгла в продължение на километри има в района на Ботевград и Етрополе. Видимостта при тунел „Витиня" е ограничена до 20 метра.

Жълт код за обилни валежи е обявен за 9 области в страната за днес, съобщиха от НИМХ към БАН.

Той е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, София, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4746 |04.09.2014 Пороят разруши мостове в Берковица . 4| 7916 |20.06.2014 Порой затвори и разруши Прохода на Републиката . 5| 8010 |19.06.2014 Потопът разруши къмпинг "Градина" . 92| 5279 |18.06.2014 Кутев: Борисов разруши консенсуса преди 5 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads