Реклама / Ads
7| 2493 |06.05.2024 НОВИНИ

От водосвета на бойните знамена: Румен Радев се самообяви за двигател на модернизацията в армията

.
В София се провежда тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май. Пред журналисти около честванията президентът Румен Рдев посочи, че "модернизация и грижа за личния състав вървят твърде мудно" и се обяви едва ли не за двигател на модернизацията.
 

Президентът Румен Радев прие почетния строй от представителни гвардейски части на видовете въоръжени сили - сухопътни, ВВС, ВМС и Сили за специални операции.





Държавният глава ги поздрави по случай 6 май - Денят на храбростта и на Българската армия. След това започна тържественият водосвет.

 

„Войската ни винаги е била стожер на държавността и на народа ни в най-тежки изпитания. Днес българите отдават заслужена почит на своите воини. На всички мъже и жени в пагони желая здраве и сили в тяхната високоотговорна мисия“. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев.

 

Той честити Гергьовден на всички българи и пожела здраве на имениците.

 

"Започнахме да свикваме с честата смяна на правителства, на парламенти, но точно в днешното време на кризи, войни и несигурност, не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската армия. Процесите по модернизация и грижа за личния състав вървят твърде мудно“, заяви държавният глава.

 

"Помните, че ми отне свикването на няколко последователни Консултативни съвета за национална сигурност, за да се задвижи най-сетне процесът по модернизация“, посочи още той.

 

Румен Радев поздрави Народното събрание, че е взело решение за повишаване на заплатите в армията, но определи мярката като закъсняла и недостатъчна.

 

"Необходим е цялостен пакет от мерки за връщане на привлекателността на военната професия. 2% от БВП за разходи за отбрана вече не са достатъчни. Повечето натовски държави се ориентират към над 2%, трябва по-голяма гъвкавост в разходването на ресурсите, хората да виждат в българската армия надежден щит за своята сигурност в рамките на колективна отбрана", допълни президентът.





"Имах сериозен разговор с г-н Главчев по време на назначаването му и честните избори са водещ критерий за работата на служебния кабинет. Очаквам правителството и ЦИК да организират честни избори, в това число и пресичане на купения и корпоративен вот", заяви още държавният глава.

 

"Бързото законодателство не винаги води до желания резултат" - така Румен Радев коментира промените в Закона за хазарта.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8754 |06.05.2024 Ген. Мутафчийски: Ваксинацията спада - и то срещу смъртоносни заболявания. Това може да е фатално в бъдеще . 2| 2344 |06.05.2024 Адм. Емил Ефтимов: Армията ни стои стабилно, българските граждани да са уверени в сигурност си . 6| 3635 |06.05.2024 Николай Слатински: България трябва да се поучи - пети колони и противоречия само осмеляват Русия да нападне . 2| 2503 |06.05.2024 На фона на руската война срещу Украйна - как работи многонационалната бойна група на НАТО в България? /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads