Реклама / Ads
24| 5329 |01.11.2014 НОВИНИ

Военен разузнавач № 1: Има българи в Ислямска държава

.
Веселин Иванов
"След като министърът е казал нещо, значи е така." Това заяви доректорът на служба "Военна информация" Веселин Иванов в коментар на изказването на военния министър Велизар Шаламанов, че има българи, които се сражават на страната на Ислямска държава.
 
"Аз не мога да отричам, щом е казал, министърът има много повече информация от нас", допълни Иванов.

Ние сме военна служба, която иска най-много да има прозрачност и изпълняваме закона от А до Я, точно както е разписан и никога не сме си позволявали да прикрием нещо, да го заобиколим. Така започна коментарът на Иванов за предаването на документи от службата в комисията по досиетата.

Преди дни в медиите бяха цитирани изявления на председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов, в които се твърди, че разузнаването - основно военното, отказва да предаде пълните си архиви на комисията по досиетата. Аргументът на службата, който бе цитиран тогава, бе, че отказвала да предостави документите, тъй като в тях има и имена на чужди граждани. Според експерти разминаването е в тълкуването на закона. Така за едната страна този закон дори се отнася само до български граждани, но според другата трябва да получат целия архив от службата. Още в края на миналата година службата обяви, че е предала и последните архивни дела на бившето Разузнавателно управление на Генералния щаб от периода 09.09.1944 - 16.07.1991 г., предвидени по закона за досиетата.

Всички документи са предадени през декември миналата година, категоричен бе и днес директорът на военното разузнаване. И според него въпреки това са останали съмнения защото има номера, които касаят чужди граждани.

"Аз предложих на комисията да дойдат да ги проверят от първия до последния, в който се съмняват", обясни той днес. Според него законът не ги задължава да предадат документи за тези чужди граждани. Веселин Иванов е категоричен, че няма вариант, при който някъде да няма предадени досиета. "Разпоредил съм, проверено е няколко пъти, няма нито един български гражданин, който да се споменава съгласно изискванията на закона - български гражданин до 16 юли 1991г.", каза Веселин Иванов.

А иначе с отмяната на параграф 12 от закона за досиетата, според него има проблеми. "Има противоречия между този закон и закона за класифицираната информация", заяви Иванов. Параграфът отпадна от закона през 2012 година. Той не позволяваше да се установява принадлежност за всички заемащи или заемали длъжност началник на отдел или началник на сектор в цивилното и военното разузнаване след 16 юли 1991 година. Въпреки острата съпротива на БСП и дори на кръгове в ГЕРБ, по времето на предишното управление, параграфът бе изваден от закона по предложение на тогавашните депутати от синята коалиция Иван Костов и Йордан Бакалов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 10891 |01.11.2014 Ето най-хубавите "Мисис България 2014" . 11| 4911 |01.11.2014 Б. Димитров: За Бойко гласуваха 1,160 млн. българи , не за ГЕРБ . 17| 9883 |01.11.2014 Професор: Българите по света са цели 22 милиона . 23| 7323 |31.10.2014 Шефът на НРС пред Фрог: Службата не разполага с данни, че българи се бият за „Ислямска държава”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads