Реклама / Ads
9| 3681 |21.03.2021 НОВИНИ

Все повече предупреждения, че локдаунът няма да е само 10 дни

.
Отдалеч здравните власти подготвят обществото, че по всяка вероятност частичният локдаун ще продължи повече от 10 дни. И докато се чуват все повече подобни предупреждения затворените браншове негодуват и вчера съвсем еднозначно Ричард Алибегов предупреди - заведенията няма да стоят затворени и ден повече.
 

Сценариите за удължаване на частичния локдаун се чуха вчера от директора на столичната Александровска болница проф. Борис Богов, а удължаване не изключи и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той повтори това и днес - 10 дни може би няма да са достатъчни. 


“10 дни не е малък срок, но не знаем дали ще е достатъчен”, посочи в ефира на Българското национално радио доц. Кунчев. 


По думите му намаляването на контактите между хората ще окаже влияние, но не е ясно ще се постигне ли търсеният резултат. 

Той сподели, че е много трудна задачата да се намери добър баланс между здравето и икономиката:

"Видяхме какво става в Англия, Ирландия, Португалия, след това в Чехия и Словакия, а в момента и в Унгария. Видяхме, че пикът на тази вълна не продължава прекалено много - той е от 2 до 4 седмици. Едно намаляване на контактите би трябвало да повлияе, ако не започне веднага спад, то поне да достигнем плато, без да има продължаващо повишаване на броя на заразените и починалите".


Според доц. Кунчев обществото е разделено по отношение на строгостта на мерките и времето, в което се налагат.


"Не е добро положението в болниците, натискът към тях продължава да расте. Търсенето на медицинска помощ се увеличи, което означава, че новият щам води до по-бързо развитие на по-тежка клинична картина, което налага болнично лечение. Към момента наближава 8000 броят на приетите в болници лица и към 700 е броят на настанени в интензивни отделения. това е твърде голям брой, който изтощава и без това твърде изморената здравна система", обясни  главният държавен здравен инспектор. 

Все още у нас не е регистриран южноафриканския вариант на коронавируса, обясни още доц. Кунчев. Случаи на мутацията са регистрирани обаче в съседна Гърция. 


Доц. Кунчев потвърди, че няма да има човек, който няма да може да получи втора доза на ваксината. 


Очакват се над 580 хиляди дози през април и още повече през май, подчерта той и добави, че няма да е лесно да бъдат убедени голяма част от хората, за да се ваксинират. По думите му това ще е основната задача на медиците и на щаба.


"Има толкова неясни фактори, че не може да се прогнозира кога и дали ще има нова вълна на Covid-19. Трябва да има система за наблюдение, както е и при грипа - годишно 40 лаборатории в света следят какви нови щамове се появяват. Това вероятно ще стане и с коронавируса".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 5646 |20.03.2021 Алибегов плаши: Няма да стоим и ден повече затворени след 10 дни . 11| 4462 |20.03.2021 Проф. Богов: Локдаунът ще бъде удължен с поне седмица . 5| 4309 |19.03.2021 Петър Ганев: Локдаунът ще удари тежко най-вече малките предприемачи . 2| 4255 |19.03.2021 Повече от 300 съдии се подписаха срещу модела на съдебна реформа, избран от Съдийската колегия на ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads