Реклама / Ads
5| 4566 |11.11.2017 НОВИНИ

Всички ефективни присъди стават тайна за обществото

.
Източник: БГНЕС
Присъдите по наказателните дела на всички инстанции, с които подсъдимите се осъждат на затвор, вече са тайна. Това е решила комисията ”Професионална квалификация и информационни технологии” на Висшия съдебен съвет, съобщи вестник “Сега“.
 

В разрез със закона комисията е наредила на всички съдилища да преустановят публикуването в онлайн регистрите на присъди, с които е наложено ефективно изтърпяване на наказания "лишаване от свобода". Реално за това, че някой е осъден ефективно, вече ще се разбира едва ако и след като той бъде вкаран в затвора.

 

Комисията на ВСС се позовава на скандалните последни промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които влязоха в сила на 5 ноември. В тях има забрана съдебните решения на последна инстанция да се качват онлайн, преди прокуратурата да уведоми съда, че осъденият е арестуван.

 

Идеята беше да се намали рискът от бягство на престъпниците и да се гарантира, че осъдените ще лежат в затвора. Безсмислието на промяната идва от това, че осъдените не чакат на онлайн регистрите, за да видят наказанието си, а ще бъдат уведомени най-малкото от адвокатите си. Комисията своеволно разширява обхвата на закона и до присъдите на първа и втора инстанция, които не са окончателни и могат да се обжалват.

 

Според юристи случващото се е непозволено разширително тълкуване на закона от комисията на ВСС, която няма такова право. Членове на ВСС заявиха, че са възмутени от действията на колегите си.

 

"Това е потресаващо непропорционална мярка, която не може да постигне никаква цел, освен да лиши обществото от право на информация", заяви адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация". Според него така от обществото тотално се скрива начинът, по който се движи борбата с престъпността, и това дали се раздава справедливост.

 

"Каква генерална превенция ще се осъществява, когато хората няма да знаят кой на какво се осъжда, как ще действа възпиращият ефект на присъдите? Това е пълен абсурд - хем се ограничава правото на обществото на достъп до информация, хем не се вземат мерки, за да се възпрепятстват бягствата на осъдени хора, т.е. обществото губи два пъти, губи на квадрат", смята той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4534 |10.11.2017 Московски: Имаме готовност с всички държави от Западните Балкани за отпадане на роуминга . 2| 4622 |08.11.2017 Лидерът на ДСБ: Всички гадости, които спряхме в предното събрание, сега минават по вода . 0| 4146 |07.11.2017 ВКС спира да публикува присъди, преди осъдените да влязат в затвора . 2| 4448 |06.11.2017 Станислав Владимиров: Вотът на недоверие е тест към всички, които се заявяват като опозиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads