Реклама / Ads
14| 7972 |12.12.2012 НОВИНИ

ВСС решава в понеделник съдбата на Гугушева

.
Прокурор Галя Гугушева
Единственото, което мога да кажа, е че нито един от подателите на сигналите не се яви очи в очи срещу мен да каже претенциите си.
 

Това заяви пред журналисти прокурор Галя Гугушева, след като беше изслушана от етичната комисия на Висшия съдебен съвет в продължение на три часа. Заедно с нея беше и синът й - адвокатът Стефан Гугушев.

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет ще реши в понеделник дали да се образува дисциплинарно производство за конфликт на интереси срещу прокурор Галя Гугушева.

На днешното заседание на комисията Гугушева трябваше да даде обяснения по трите сигнала, постъпили срещу нея. Един от подателите на сигналите – адвокат Петър Ванев, който трябваше да се яви, така и не дойде. Според неговия сигнал има съмнения за пране на пари от фирми, свързани със семейството й.

По думите на председателя на етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров, повечето от обясненията на Галя Гугушева и Стефан Гугушев са били адекватни, а произходът на средствата им е финансово обоснован. Чисто житейски, съмнение у Тодоров будел единствено въпросът с взимането на заем от Гугушева от фирмата на сина й, който по-късно той сам е погасил. Заемът е за 105 хил. евро, а според думите на Гугушева той е бил за купуването на апартамент на по-малкия й син. Тя е заявила пред комисията, че не е искала да тегли кредит от банка заради големите лихви.

Ясен Тодоров заяви, че до етичната комисия вече е достигнала официална информация от НАП за започналата проверка срещу Гугушева и семейството й, и фирмата на сина й. Срещу фирмата през тази година е била водена и проверка от ДАНС за пране на пари. Тя обаче не е установила нарушения, каза Тодоров.

Във Върховната касационна прокуратура са били подадени два от сигналите срещу Гугушева - единият битов, а другият за нейно дело. По тях също не са били установили нередности.

Комисията за конфликт на интереси към ВСС вече е установила, че Гугушева е допуснала нарушение на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, като не е попълнила правилно и пълно свои декларации. Така например в тях не е вписано, че синът й е адвокат. Самата Гугушева обяснила, че синът й не се занимава с наказателно право.

Вчера стана известно, че и.д. главен прокурор Бойко Найденов е разпоредил също Гугушева да бъде изцяло проверена, а административният ръководител на специализираната прокуратура, където Гугушева работи - Борислав Сарафов - е предложил ВСС да я освободи като негов заместник. Сарафов е един от тримата кандидати за главен прокурор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5134 |09.10.2012 В сряда решават луд ли е заплашил Цветанов . 4| 12832 |29.08.2012 В Италия или Англия – Бербатов решава до часове . 1| 12491 |27.08.2012 Комисия към СОС решава за синята зона‎ извънредно . 20| 6463 |04.08.2012 БДЖ със срок до понеделник, синдикатите плашат с протести

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads