Реклама / Ads
0| 5393 |25.06.2015 НОВИНИ

Washington Post: ЦРУ подпомага терористите от Южна Сирия с 1 млрд. долара годишно

.
Терористите унищожават всичко по пътя си
ЦРУ подпомага терористите от Южна Сирия с 1 млрд. долара годишно. По аналогичен начин се подкрепят още Саудитска Арабия, Катар, Турция, Йордания и Израел. Това сензационно разкритие прави вестник „Washington Post“, цитиран от Центъра за Близкоизточни изследвания.
 

 В армията на ЦРУ в Сирия участват хиляди бойци от сирийската опозиция, които се бият в южната част на Сирия. Финансирането, въоръжаването и обучението струват 1 милиард долара годишно, като по-голямата част от тези пари отива в ръцете на Сирийската свободна армия в Южна Сирия. Щедрата помощ не идва само от американците. Тя е част от съвместно сътрудничество между САЩ, Саудитска Арабия, Катар и Турция.

 

Ако това се измерва с американската намеса в Афганистан, Никарагуа и други страни, в които ЦРУ е създало армии от наемници, за което САЩ са поемали по-малката част от разходите, а техните съюзници са плащали останалата част, можем да предположим, че разходите за битките в Южна Сирия ще стигнат космически цифри. Въпреки това сирийската опозиция не спира да се оплаква от липса на финанси, оръжие и боеприпаси, като претендира, че е оставена сама да се справи срещу режима и неговите съюзници.

 

Статията в „Washington Post“ се базира на информация, разкрита миналия месец от американското военно разузнаване. Тази информация разобличава западни държави, включително и САЩ, и държави от Близкия Изток, които помагат на сирийската опозиция за създаване на ислямско емирство „Ал-Кайда“ в периода 2011-2012 г. в източната част на Сирия с цел упражняване на натиск върху сирийското правителство.

 

Програмата на ЦРУ, цитирана в статията, е една от най-големите тайни програми, чиито разходи представляват 1/15 от общите разходи на ЦРУ годишно. Според американски разузнавателни служители и политици, цитирани от вестника, тази програма предвижда обучение и въоръжаване на бойци и предоставяне на логистична техника и необходимата информация за мащабни действия в цяла Сирия.

 

Това е цялостна военна програма, осигуряваща създаване на армия към ЦРУ на принципа на армиите, които бяха подпомагани от агенцията в Никарагуа и Афганистан през 80-те години на миналия век. По-голямата част от тази програма се изпълнява в Йордания, където ЦРУ е обучило 10 000 бойци до днес. Според американски официални лица сумата от 1 милиард долара е част от по-голям проект на стойност милиарди долари.

 

В него участват освен САЩ, Саудитска Арабия,Турция и Катар, като разходите за един боец годишно възлизат на около 100 000 долара, а това е сумата само за бойците, които се бият на южния фронт в Сирия. Разкриване на този процес, който продължава от 2013 г., дойде след единодушното решение на Комитета за разузнаване в Камарата на представителите на САЩ за намаляване на бюджета на програмата на ЦРУ в Сирия с 20 %. Това решение ще бъде ефективно само след дълга поредица от действия, включително и гласуване от Съвета.

 

Според прогнозите Белия дом ще се намеси и ще поиска от Сената да не гласува намаляването на бюджета на агенцията по програмата й в Сирия. Конгресменът Адам Шиф заявява пред вестника, че представителите на двете страни – демократи и републиканци, са единодушни и загрижени за стратегията на САЩ в Сирия.

 

Дори защитниците на тази програмата на ЦРУ признават слабото представяне на фракциите, наречени „умерената опозиция“, и допускат, че същите ще бъдат победени в евентуална решителна битка с „Ислямска държава“.

 

Авторът на статията цитира изказване на длъжностни лица в САЩ, че това решение, свързано с действията на ЦРУ, се базира на неспособността на агенцията да покаже, че нейните сили печелят битки и постигат конкретни резултати. От друга страна, привържениците на програмата защитават нейните ръководители, като заявяват, че те „обсаждат военна база на сирийската армия“, а други твърдят, че са взели контрол над редица ключови позиции на сирийската армия в южен Дамаск.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 7236 |07.06.2015 Береану: Законите ни подпомагат корумпираните и престъпниците . 6| 4508 |22.04.2015 Само социално слаби ще се подпомагат при бедствия . 0| 4988 |10.11.2014 Шефът на „Социално подпомагане” в Лом с присъда за педофилия . 2| 5014 |09.11.2014 Фонд "Земеделие" приема документи за подпомагане на производители, засегнати от руското ембарго

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads