Реклама / Ads
8| 15159 |02.06.2015 НОВИНИ

НК забранява порното в България, закон го разрешава

.
На 7-о място сме по порноканали
По Закона за радиото и телевизията порнографията не е забранена, тя е забранена в НК, заяви пред бТВ председателят на СЕМ доц. Д-р Георги Лозанов. По думите му трябва да се промени нещо в закона.
 
Класация на „Индипендънт“ ни поставя на 7-мо място по брой на порнографските канали в ефира в ЕС. В същото време обаче според законите това е напълно забранено в България. Ние сме една от двете страни в Европа, в които е забранено порнографското съдържание. Според НК порнографският материал изразява открито сексуално поведение и се наказва с лишаване от свобода до 2 години и глоба до 3 хил. лева.

По отношение на децата е абсолютно необходимо да има допълнителна строгост, за да бъдат предпазени, категоричен е Лозанов. Децата, които все още нямат изградена сексуална идентичност, този тип показване на сексуалните отношения, може да промени тяхното разбиране за секса, да изкриви техните представи, на мнение е специалистът. Ние поискахме доставчиците на телевизия да кодират тези канали и по този начин те трудно могат да подлежат на санкция, допълни той.

Според чл. 159 на Наказателния кодекс „Който създава, излага, представя, излъчва, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба от хиляда до три хиляди лева. Алинея 2 пък гласи, че „който разпространява чрез интернет порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до две години и глоба от хиляда до три хиляди лева”.

Само в две страни в Европейския съюз порнографията е забранена и България е една от тях. В същото време българите са сред челните места в класациите по гледане на подобни материали.

По думите на Георги Лозанов точно по тази причина трябва да се промени нещо в закона. „В съвременният свят, в Европа и Америка не се гледа на този тип материали – филми или образи, като нещо толкова осъдително, колкото Наказателният кодекс го определя”, посочи той. И потвърди, че ако нормата остане в сила, докато не се спазва, са възможни злоупотреби с нея.

„Трябва да се детайлизира ясно какво точно е забранено... Това е за Нобелова награда занимание да дефинираш конкретно какво е порнографията”, заяви той.

Според Лозанов за темата е нужен дебат, а не е ясно дали обществото е готово за него. Толкова много проблеми има нашето общество, че не може да се стигне до този. Дебатът според него трябва да продължи, а кодирането на каналите да влезе в закон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4362 |22.05.2015 Облаци над Западна България, слънце над Източна . 1| 4905 |05.05.2015 Политолог: България, Италия и Гърция най-страдат от бежанците . 34| 5921 |03.05.2015 О. Минчев: Колко държавни глави има България, република ли сме? . 15| 6887 |13.04.2015 Стефан Стойков: Бих се върнал в България, ако имам шанс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads