Реклама / Ads
0| 4886 |12.07.2015 НОВИНИ

Задънена улица за Ципрас, все по-трудeн става пазарлъкът

.
Преговорите за съдбата на Гърция попаднаха в задънена улица. Със скандал завърши заседанието на финансовите министри от Еврозоната, на което трябваше да се реши ще има ли нов спасителен план за Атина.
 
„Аз съм тук за честен компромис. Дължим това на европейците, които искат обединена, а не разделена Европа. Можем да постигнем споразумение тази нощ, ако всички го желаят”, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас. 


Само преди седмица гърците отхвърлиха с референдум споразумението, за което днес отчаяно се борят. Гръцките искания за още пари след всичко, което се разигра, нямат достатъчно поддръжници и Европа не може да постигне съгласие.


Липсата на единство нарушава сериозно политическия баланс в Евросъюза. Двете държави, които са традиционен двигател  на Общността - Германия и Франция, остават на две противоположни позиции. 


„Най-важната валута изчезна. Тази валута е доверието. Няма да има споразумение на всяка цена”, категорична бе германският канцлер Ангела Меркел. 


Френският президент Франсоа Оланд дори осигури експерти на Атина за формулиране на нов план за споразумение, който бил изготвен зад гърба и против волята на Меркел, твърдят германски източници.


„Залогът е дали Гърция утре ще бъде в еврото. Франция ще направи всичко, за да бъде постигнато споразумение тази нощ”, заяви Оланд, цитиран от НТ. 


След като в събота вечер парламентът на Финландия гласува против нов спасителен план за Гърция и излизането й от Еврозоната, в неделя се появи информация, че правителството на страната е напът да се разпадне заради различия между министрите. 


Според германски вестник, Берлин предлага временно излизане на Гърция от еврото за поне пет години и създаване на фонд, в който Атина да заложи гаранции. Някои наблюдатели говорят дори за продажба на гръцки острови. 


В цялата гръцка драма, разиграваща се от месеци, най-постоянната величина е непостоянството - всеки краен срок се оказва предпоследен, а нагласата е да не се дават пари без гаранции и доверие. Така Гърция е тази, която трябва да намери начин да докаже, че на нея може да се разчита.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 16525 |08.07.2015 Бабо Меркел, где така?-Тичам, Ципрас, за евра . 39| 5688 |27.01.2015 Бойко писа на Ципрас, поздрави го . 8| 5085 |26.01.2015 Задънена улица: Куршумите в тялото на Т. Стоянова не дават никакви следи . 55| 8415 |25.01.2015 Борисов кръщава улица в София на Николай Добрев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads