Реклама / Ads
2| 2796 |11.06.2023 НОВИНИ

Захариева отрича да има пазарлък по линията БарселонаГейт - отстраняването на Гешев

.
Няма пазарлък по линията БарселонаГейт - отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Това категорично заяви пред Българската национална телевизия Екатерина Захариева от ГЕРБ. Тя отказа да коментира бърза ли Висшия съдебен съвет с внесената процедура за предсрочното прекратяване на мандата на обвинител №1.
 

“Процедурата се развива във ВСС и аз изобщо не мога да говоря от името на ВСС бърза ли се или не. Така, че този въпрос към тях. По мое мнение няма нищо общо с искането за имунитетите, но дали се бърза или не, преценката е на ВСС. Не мисля, че има общо между двата процеса. Но това, което част от тях казват, поне в публичното пространство е, че усещат някакъв натиск”, заяви Захариева. 

 

Въпросът има ли някаква форма на пазарлък между главния прокурор Иван Гешев и лидера ГЕРБ Бойко Борисов изникна заради случващото се на терена на политическата и съдебната власт. Всичко започна след предполагаемия атентат срещу обвинител №1 и заявката на Мария Габриел в хода на преговорите за кабинет с мандат на ГЕРБ да поиска оставката му. 

 

Тогава Гешев и Борисов обявиха война един на друг, а прокуратурата се задейства по-активно по случая БарселонаГейт, въпреки че разследването стоя няколко години на трупчета. 

 

Междувременно Висшият съдебен съвет започна да разглежда внезапно внесени искания за предсрочното освобождаване на главния прокурор от поста му. Исканията бяха внесени първо от шестима членове на прокурорската колегия на ВСС, а после - от още четирима. 

 

Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова поискаха Гешев да бъде освободен заради тежки нарушения на служебните задължения. Припомняме, че Чапкънова е от парламентарната квота, а в медийни изяви на Цветан Цветанов, когато все още бе част от ГЕРБ, бившият втори в партията на Бойко Борисов се обяви в подкрепа на Чапкънова, която по думите му е била препоръчана от бургаските депутати на формацията. 

 

В края на тази седмица се случиха две паралелни събития - прокуратурата внесе и последната порция документи около БарселонаГейт като допълнителни мотиви за отнемането на имунитета на Бойко Борисов, а при разискванията около процедурата във ВСС за предсрочното освобождаване на главния прокурор, шестимата кадровици внезапно оттеглиха исканията си. 

 

Допуска се, че Борисов се опитва да изтъргува свободата си за поста на Гешев. Такава теза изрази и пред ФрогНюз адв. Михаил Екимджиев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2586 |02.06.2023 Ползвани ли са пари от Сребърния фонд от служебното правителство? Министерството на финансите отрича . 8| 3230 |27.05.2023 Гешев и Сарафов взаимно отричат да са прекратявали досъдебното производство за чекмеджетата с евро и златни кюлчета . 13| 3496 |23.05.2023 Проф. Николай Радулов: Цялата тирада на Гешев е пазарлък, за да го оставят . 11| 3175 |13.04.2023 Москва твърди, че е блокирала украинските сили в Бахмут, Киев и Пригожин отричат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads