Реклама / Ads
2| 3140 |10.06.2019

Захариева: Трябва да ускорим проекта за транспортен коридор № 8

.
Екатерина Захариева
Проведе се първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия с Република Северна Македония, създадена съгласно Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави.

„Комисията трябва да прави всяка година както е по договор - оценка на неговото изпълнение. Обсъдихме изпълнението във всички сфери“, заяви въшният министър Екатерина Захариева по време на пресконференция.

В политическата част има съществен напредък. За по-малко от две години имаме над 7 или 8 пощесения между двамата премиери, 4 срещи на президенти, много делегации в различните парламентарни комисии, заяви въшният министър.

Тя посочи, че в икономическата сфера има ръст на стокообмена за 2017 и 2018 г. „За първите три месеца забелязахме спад на стокообмена и ще се направи анализ защо се е получило така, за да се преодолее“, обясни тя.

Интензивни програми ще се провеждат в сферата на образование и науката, каза Екатерина Захариева.

 

Двете министерства на транспорта имат осъществена работна група с тясна координация, затова транспортен коридор № 8 да намери реализиция. Трябва да ускорим този проект, подчерта въшният министър.

По думите й България ще продължи да подкрепя Република Северна Македония. Много е важно договорът, който беше подписан да бъде изпълняван в дух на приятелство и сътрудничество, посочи тя.

Историческите въпроси са крайъгълният камък в отношенията ни със Северна Македония, заяви Захариева.

 

„Днес приехме и доклада на смесената историческа комисия и отбелязахме, че има постигнат напредък – св. св. Кирил и Методий, цар Самуил и др. Но ние като политици се надяваме да видим още по-осезаем напредък възможно в най-скоро време“, заяви тя.
Захариева посочи, че с общите чествания на героите политиците изпреварват работата на общата историческа комисия.

Поемам отговорност да завършим с мъдрост и приятелство работата на общата историческа комисия, каза от своя страна министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров. „Имаме области, в които има изключително добра работа – имаме приятелство, разбиране и почит един към друг. Има области с голям скок – например туризмът. Най-голям фокус мисля, че можем да сложим върху Коридор 8, за да бъде по-бързо изграден“, обясни Димитров. Той посочи, че продължава работата и по енергийни проекти между двете държави.

По отношение на общата историческа комисия Димитров заяви, че задачата ѝ не е лесна.

 

„Има много слоеве, но процесът е отворен и вече зрее. Но има две опасности – ако няма резултати, ще загрозим процеса. И ако няма истинско узряване в погледа към историята, пак ще загрозим процеса. И искам да уверя, че Северна Македония е цялостно посветена на този процес и той не е само заради договора за добросъседство, а е важен като цяло за държавата и отношенията ни с България. Аз поемам отговорност да завършим този процес, защото е важен – ще го завършим с мъдрост и приятелство, за да има разбиране между двете държави“, обясни Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Валери Симеонов: Личните отношения не трябва да доминират 5| 3276 |07.06.2019 . Настимир Ананиев, Волт: Прагът за избори трябва да е еднакъв в цяла Европа, а в България да падне драстично 0| 3706 |06.06.2019 . Радев: Сътрудничеството с Русия трябва да се развива, независимо от санкции и контрасанкции 7| 3281 |05.06.2019 . ЦИК: Мария Габриел трябва да обяви отказа си пред Европарламента 4| 3183 |04.06.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО