Реклама / Ads
3| 5173 |09.06.2015 НОВИНИ

Закриха болницата в Радунци

.
Министерство на здравеопазването е взело решение да ликвидира дружеството, което управлява болницата за белодробни болести в Радунци. Управителят ще бъде освободен от длъжност по негова молба. Пациентите ще бъдат преместени в заведения със същия профил във Велинград, Трявна, Искрец и Роман.
 

Това съобщават от здравното ведомство след като тази сутрин стана ясно, че от понеделник електроразпределителното дружество ЕВН-България е спряло напълно тока на лечебното заведение. Самият персонал не е взимал вече няколко години пълните си заплати, а само аванс.

 

Лечебното заведение в Радунци практически няма финансиране по здравна каса и не работи по клинични пътеки. Освен неплатения от 2013 година ток, не са плащани и осигуровки на работещите там. Затова предстои и Националната агенция по приходите да му запорира сметките.

 

От Министерство на здравеопазването поясняват, че нашумелия проблем с ЕВН-България датира от 2013 г., като една от посочените причини от управителя е тази, че на общ електромер на лечебното заведение се отчита и изразходваната електрическа енергия на всички апартаменти, собственост на дружеството - 6 жилищен блок. Сградата се ползва от наематели и съществуват съмнения за злоупотреби при ползването на ел.енергия. От здравното ведомство са изпратили 5 писма с указания как да се уредят отношенията с ЕВН-България, включително чрез сключване на споразумение за разсрочено плащане  на задълженията.

 

"Министерство на здравеопазването няма основание да предоставя средства за погасяване на просрочени   адълженията на дружеството за ел. енергия, тъй като няма предвидени средства в бюджета за такива плащания", заявяват от ведомството, откъдето напомнят, че от ноември 2014 година за разплащанията на разпоредители с бюджет по договори, се предвижда  плащанията по договори от разпоредители с бюджет, които са платци по тях, да бъдат извършвани само след потвърждение от Националната агенция за приходите и Агенция "Митници".

 

Следи се това получателите да нямат публични задължения, или ако имат такива да са наложени обезпечителни мерки. В резултат на това, лечебното заведение не е получавало по-голямата част от средствата си по договор за субсидиране, сключен с Министерство на здравеопазването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4948 |03.06.2015 Депутат се подразни от цвета на МВР болницата, иска да е синя . 1| 5314 |29.05.2015 Шефът на болницата в Русе: Не съм се правил на клошар, извърших рутинна проверка . 4| 4625 |21.05.2015 ДАНС погна болницата в Пловдив . 0| 4342 |18.05.2015 Изписаха от болницата малката Сияна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads