Реклама / Ads
0| 5075 |26.06.2014 НОВИНИ

Заради потопа отмениха рокерски събор

.
Заради наводненията, които сериозно засегнаха Килифаревския манастир, се отменя Мото рок фестът, който трябваше да се проведе между 10 и 12 юли в околностите на търновската обител. Това обявиха организаторите от Мото клуб „Олд Бастардс".
 

Вместо фест клубът планира да проведе благотворителна инициатива за събиране на средства за ремонт на манастира. За съжаление до края на лятото няма свободни дати, затова мото рок фестът няма да се състои, уточни президентът на "Олд Бастардс" Петър Стефанов. По негова инициатива ще бъдат организирани благотворителни акции, които да подпомогнат възстановяването на Килифаревския манастир. Една от инициативите ще бъде "Покер рън" обиколка, като участниците в нея ще дават по 5 лв. за каузата. Рокерите обмислят и провеждането на благотворителен концерт или изложение на мотори, кожени якета и оборудване, а събраните средства ще подпомогнат ремонта на светата обител край В. Търново.

Килифаревския манастир е в рисково състояние, за укрепването на стените му са необходими спешни мерки. След наводнението жилищната сграда е с нарушена цялост, а мостът над реката беше отнесен от придошлата река.
Щетите в Община В. Търново ще достигнат над 20 млн. лв., според кмета Даниел Панов. Той е поискал между 3 и 4 млн. лв. спешно от Министерски съвет на вчерашното му заседание. Панов е бил единственият градоначалник, присъствал на заседанието, и е запознал правителството с оценката, направена до момента на щетите от наводнението в региона.

40 къщи са наводнени във Велико Търново, като е направена оценка на 23 от тях и щетите възлизат на 62 300 лв., каза Даниел Панов. В Килифарево са наводнени 46 имота, оценени са 41, щетите са на стойност 241 226 лв. 85 са пострадалите къщи в Дебелец, оценени са 78, а стойността на щетите възлиза на 290 622 лв.

Според кмета, за да се предотвратят максимално пораженията от следващо покачване на водата, спешно трябва да се почистят реките и коритата им от дървета и наноси.

Над 1,200 млн. лв. са щетите само на жилищните имоти. За спешни възстановителни дейности са нужни 3, 520 млн. лв. 10 общински пътища се нуждаят от дейности по канавки, подпорни стени и укрепления, като са нужни 1,400 млн. лв. За 21 водостока трябват 840 000 лв., а за строително-ремонтни дейности по 19 засегнати улици в общината са необходими 2,180 млн. лв., даде подробности по оценката на щетите кметът на общината.

Даниел Панов е разговарял лично с министър-председателя Пламен Орешарски, като е получил уверение, че Велико Търново ще има навременно финансиране за възстановителните операции. Като член на УС на НСОРБ Даниел Панов е провел и разговори с премиера за отпускане на средства за подпомагане и на общините Добрич, Дряново и Варна, също пострадали от водната стихия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6059 |25.06.2014 Туристи отказват резервации заради стихиите . 3| 4652 |23.06.2014 Варненец загуби седмина близки при потопа . 8| 4645 |23.06.2014 Прокуратурата започва разследване на причините за потопа . 5| 5093 |22.06.2014 Бедствието в Добричко продължава, село се евакуира заради опасност от заливане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads