Реклама / Ads
17| 6249 |04.05.2014 НОВИНИ

Заслуга: Александър Балкански ни сдобрил с Италия след атентата

.
Създателят на цирк „Балкански” Александър Балкански имал огромна заслуга за стопляне на отношенията ни с Италия, които били развалени заради атентата срещу Йоан Павел II. Трупата му представила номерата си пред очите на височайшия духовник и артистът намерил начин да отправи послание към водача на католиците.
 
В Италия има 350 цирка, а у нас са само 25. Там циркът има голяма популярност. Затова изнесохме представление пред папата, разказва Балкански в "На светло". Преди да представи номерата си във Ватикана, той се е срещнал с посланика ни в Италия Райко Николов – баща на служебния ни премиер Марин Райков. Дипломатът му казал, че трябва да говори с папата и да го увери, че подозираният за покушението му Антонов е невинен. Балкански преценил, че е по-удачно вместо да се срещне очи в очи с Йоан Павел II, да изпрати дете да изпълни мисията. На лист написал: Антонов е невинен и това послание било занесено от 10 годишно момиче. Папата приел радушно детето и приветствал нашенците. Тогава дипломатът за успешно свършената работа му казал: „Вие бяхте по-големи посланици от мен.” Посланикът оценил заслугата на Балкански, но не и правителството ни. Когато се прибрал в България, бил арестуван. Обвинението му било, че двамата му сина изпълнявали номер на колелото на смъртта и че не е искал разрешение за турне на Апенините. Казали са му, че България е можела да измъкне 250 000 долара хонорар от Ватикана. „Доколкото знам, Ватикана не дава, а взема”, допълва Балкански. За да бъде пуснат на свобода е платил 10 000 гаранция. „Всеки ден се обаждах на следовател Господинов. Ако го срещна днес, светът ще му се стори тесен. Разпитваше ме 168 часа.Заведох три дела срещу Министерство на културата. Поисках среща с зам.-министъра на културата, но той бягаше от мен като опарен. Не можех да се обадя до Италия, тъй като телефонът ми се подслушваше”, разказва артистът. Накрая историята имала хубав край. Дали му 15 паспорта и му казали, че може да работи като свободен артист, „ но да не се връща назад”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6683 |25.04.2014 Александър Томов: Валутният борд пречи на инвестициите . 7| 5098 |02.04.2014 Александър Симов: Дневният ред на хората е различен от медийните дъвки . 14| 5774 |04.12.2013 Плевнелиев: Дрязгите на Балканския полуостров са намалели . 16| 6604 |08.11.2013 Александър Симов: Протестиращите си го изкарват на паметниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads