Реклама / Ads
7| 5502 |11.05.2008 НОВИНИ

Затягане на контрола и ефективна реформа обещаха от "Катарино" управляващите

.
Спешни законодателни промени заради реформата в МВР; координация, контрол и комуникация при усвояване на еврофондовете са сред основните акценти в предстоящите дела на коалицията.
 

Семинарът на тройната коалиция приключва с много решения и ангажименти, похвали се министър-председателят Сергей Станишев на заключителната пресконференция от срещата на тройната коалиция в „Катарино”.

Той разкри, че вчерашните дискусиите са продължили почти до полунощ, но резултатите били добри, при това не само за управляващата коалиция.

До края на месеца ще има спешни законодателни промени, за да започне реформата в МВР - е едно от решенията на управляващите. Ще се променят законите за МВР и специалните разузнавателни средства. Целта е засилен контрол при използването им и при пресичането на злоупотребите с информацията, но и по-висока степен на използване на информацията и доказателствата в съда. В МВР ще има ново звено за вътрешна сигурност, което ще следи и предотвратява нерегламентираните контакти на служителите и изтичането на оперативна информация. ГДБОП се преструктурира със засилени звена в местата с концентрация на престъпни групировки.  Предстои обособяването по един или друг начин на ДОИ и ДОТИ. Полицията ще застане по-близо до гражданите. Главният секретар на министерството ще има заместници, като броят им тепърва ще се уточнява. Ще се предостави и по-висока автономност на дознателите в министерството.

Правата и задълженията на вицепремиера по усвояване на еврофондовете ще се разпишат в постановление на МС още през идващата седмица. Премиерът посочи основната мисия на вицепремиера без портфейл Меглена Плугчиева, която ще бъде координация, контрол и комуникация между българските институции от една страна и с партньорите от Европейската комисия и генералните дирекции от друга. Станишев уточни, че звеното за защита на европейските финансови интереси АФКОС преминава под шапката на вицепремиера по усвояването по еврофондовете. Създава се ново звено за комуникация и работата с бенефициентите. Предстоят и  персонални промени в мениджърските екипи на агенции. 

Премиерът призна, че досегашната система по отношение на здравното осигуряване не е достатъчно ефективна. Достатъчен пример за това бил фактът, че НЗОК все още няма още информационна система. Общо увеличение на осигурителната тежест върху българските граждани не се очаква, отбеляза той. 8:10:12 щяла да е формулата за социалноосигурителната вноска.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4662 |11.05.2008 Разбирателство за здравната реформа; дискусии за МВР . 7| 4755 |07.05.2008 Татяна Дончева: Дейността на МВР е неефективна . 0| 5726 |16.07.2007 „Пирогов” се отказа от ефективна стачка, но до есента . 1| 5437 |09.07.2007 Медиците в "Пирогов" пред ефективна стачка, Гайдарски шикалкави за споразумението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads