Реклама / Ads
1| 3256 |31.12.2020 НОВИНИ

Затваря се последната страница от сагата “Brexit”

.
Споразумението между Европейският съюз и Великобритания, което бе постигнато дни преди изтичането на преходния период получи и кралското одобрение. Това става, след като вчера то бе подписано от Брюксел и Лондон. Договорът влиза в сила в тази вечер.
 

Споразумението бе одобрено и след продължителни дебати в британския парламент. Този развой на събитията бе напълно очакван, тъй като консервативното правителство на Борис Джонсън има мнозинство. 


С одобрението и от страна на Кралица Елизабет Втора Обединеното кралство завърши от своя страна процеса по ратификация на споразумението за търговия и сътрудничество с ЕС, което бе сключено на 24 декември и ще определя отношенията между Лондон и Брюксел от 1 януари 2021 година.


Споразумението бе постигнато почти в последния момент. На 31 декември изтичаше преходния период, който бе даден на двете държави, за да уредят бъдещите си търговски отношения. Това обаче се оказа трудна задача, а една от най-спорните теми бе тази за риболовните квоти.  В крайна сметка споразумение бе постигнато в навечерието на Коледа. 

 

ФрогНюз припомня, че казусът се вихри още след проведения m,ep 2016 година референдум за излизането на Великобритания от ЕС. Неуспехът за постигане на сделка в британския парламент доведе до оставката на тогавашния премиер Тереза Мей. Неин наследник стана Борис Джонсън, който от критици пък е наричан “европейският Тръмп”. Той също не успя да постигне споразумение сред депутатските редици в парламента, макар и да опита многократно. Джонсън предизвика предсрочни парламентарни избори като хвърли оставка.


Изненадващо обаче консерваторите спечелиха изборите. Това се случи за пръв път от Маргарет Тачър насам. По този начин консервативната партия (от която е и самият Борис Джонсън) успяха да постигнат мнозинство и съответно сделката за Brexit успя да мине в парламента на Острова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3191 |19.12.2020 САЩ затваря две консулства в Русия . 6| 4278 |16.12.2020 Facebook трие култовата страница “О, спомняте ли си, госпожо” заради сигнали на “доброжелатели” . 36| 3373 |14.12.2020 Математик: Успешните държави при епидемичен взрив локално затварят всичко . 7| 4338 |13.12.2020 Германия затваря магазините от другата седмица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads