Реклама / Ads
7| 7555 |14.08.2012 НОВИНИ

Заведоха петролния бос Денис Ершов принудително в следствието

.
Денис Ершов
Прокурорски екшън се разигра с литовския гражданин от руски произход Денис Ершов. Той бе спрян на летище „Сарафово” и отведен в следствието в Бургас. Принудителната мярка била предприета, за да му връчат призовка. Не е арестуван, а принудително доведен, за да получи призовката, уточниха източници от прокуратурата.
 
Денис Ершов е в бургаското следствие, съобщи говорителят на МВР Ваня Вълкова. Тя не назова причините за случилото се и насочи въпросите към бургаското следствие, в чиято компетенция е отвеждането.


Цветан Димитров, който е бивш мениджър в "Петрол" АД и приближен до литовския бизнесмен, първоначално заяви, че информацията не е вярна и в момента се намира с Ершов в София. След потвърждението от МВР Димитров каза, че Ершов наистина е повикан и ще пътува утре до Бургас, пише „Капитал”..

Станала е досадна грешка. Вчера бях в Бургас, заминах за Русия и днес се върнах. Някаква дама от прокуратурата през това време поискала да ме заведат принудително до следствието. Това е нелепо и всичко ще се оправи”, заяви самият Ершов.

Привикват Ершов във връзка със съдебните война, която води срещу бившият си съдружник в „Петрол” Митко Събев, коментираха запознати пред Фрог нюз. Имало неизяснени тежести в 47,5-те процента от дяловете му във фирмата, които той продаде на Кирсан Илюмджинов неотдавна, допълниха те.

Войната между Ершов и Събев се води повече от две години. В един момент и двамата напуснаха България след взаимни обвинения и заплахи. През юни литовецът обяви, че е продал дела си от 47.5% в "Петрол холдинг" (основния акционер в дистрибутора на горива) на швейцарската компания Credit Mediterranee. Зад нея стоял Кирсан Илюмзжинов, бивш президент на Република Калмикия, шеф на Международната федерация по шахмат и член на партията на Владимир Путин "Единна Русия".

В изявления за медиите той заяви, че е купил и други 5%, собственост на Александър Мелник. Заяви и намеренията си да финализира покупката и на останалите дялове, собственост на Митко Събев, като по този начин стане едноличен собственик на "Петрол".

Твърде възможен е и проблем с 5-те % на Александър Мелник, които миналото лято уж бяха придобити от Давид Леви, който стана нов съдружник в компанията като миноритарен собственик. Не е тайна, че Леви се счита и за собственик на 50% от в. „Галерия”. Там той представлява интересите на сочения за вожд на „Октопода” Алексей Петров, твърдят запознати.

Нещата ескалираха преди година, когато спорещите страни в скандала за "Петрол холдинг" се хванаха за гушите. В една неделя хора на Денис Ершов се опитаха да превземат централата на фирмата на столичния бул. "Черни връх. "Близо 30 яки мъже в черно се опитват да изглеждат вежливи и дипломатични, докато се карат и чакат да дойдат униформените от ІV РПУ", написа „Стандарт”. Гардовете били предвождани от адвокат Ваня Траянова. Същата е сред адвокатите на „Октопода” и бе уличена, че е участвала в нерегламентирани срещи със свидетеля Пламен Устинов и го е склонявала да промени показанията си срещу Алексей Петров. Заради тази постъпка Трактора бе арестуван на 3 май и вкаран в ареста. 

 

Близо два месеца след шумно афишираната промяна в собствеността в "Петрол холдинг" обаче все още няма информация за това в Търговския регистър. Няма и промяна в ръководството на холдинга и в него все още фигурират Ершов и Мелник. Което навежда на мисълта, че Илюмзжинов все още не е встъпил в холдинга като собственик, ако въобще той е истинският собственик.

Припомняме, че Денис Ершов бе изгонен от България през 2000 г. Това стана по време на управлението на кабинета "Костов", като на литовецът бе наложена мярка "отказ за влизане в страната" за срок от 10 години със заповед на тогавашния директор на Националната служба "Сигурност" ген. Атанас Атанасов. Същото действие бе предприето и спрямо руския бизнесмен от еврейски произход Майкъл Чорни и на още трима руски граждани. Чорни се изнесе в Израел, а Ершов бе известно време в Англия.

Мотивът на службата бе, че тези хора са заплаха за националната сигурност. Четири години по-късно забранителната заповед срещу Ершов бе отменена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 8283 |28.06.2012 Денис Ершов: С петрола дотук, ще правя медицински туризъм . 4| 5422 |24.08.2009 Заведоха дело срещу мобилен оператор за антени . 13| 14558 |02.08.2009 Яхтата на Денис Ершов на котва в Поморие?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads