Реклама / Ads
15| 17306 |28.01.2024 НОВИНИ

Здравният министър Хр. Хинков: Разпоредил съм проверка в болница "Лозенец" по сигнала за корупция

.
Министър Христо Хинков
Министърът на здравеопазването Христо Хинков коментира  избухналия скандал в болница "Лозенец". Там се прави опит доц. Добри Хазърбасанов, началник на клиника по "Кардиология", да бъде уволнен заради разкриване на корупция в болницата: "Назначил съм проверка в болница "Лозенец", очаквам да видя какви ще са резултатите. Знам за случая, прочел съм писмото и съм назначил проверка. Резултатие ще излязат до две седмици и в резултат на това ще взема решение. Това заяви здравният министър Христо Хинков.
 

Припомняме, че още през октомври 2023 г. е подаден сигнал до здравното министерство и Здравната каса, за порочна практика в отделението по съдова хирургия в болница "Лозенец". Става въпрос за фиктивни интервенции на над 50 пациенти. Това е ощетило Здравната каса с над 300 000 лева, които всъщност са на данъкоплатците. С въпросната незаконна дейност са били запознати и членовете на ръководството на болницата, но не са предприели нищо за прекратяване на огромния скандал. Нещо повече, шефовете решават да се отърват от доц. Хазърбасанов, който е уведомил за тежката корупция като миналиу петък издават заповед за неговото уволнение.

 

Това предизвика гнева на медици и служители, които в открито писмо защитават своя колега д-р Добри Хазърбасанов и потвърждават съществуването на закононарушенията. Пред Фрог нюз медици от здравното заведение заявиха, че е извършена проверка и тя е доказала твърденията за корупция. Въпреки това вместо крути мерки за изкореняване на безобразията се предприемат репресивни мерки срещу гражданското поведение на този, който е сигнализирал за тази корупция. Медиците са готови за протестни действия, ако обещаната поредна проверка от здравния министър се окаже опит за "тупане на топката", докато скандалът заглъхне. В него обаче са замесени лица, които и друг път са били разобличавани като извършители на незаконни действия.






Проф. Хинков коментира още и проблемите с лекарствата на онкоболните: Едно и също онколекарство се плаща на различни цени, като разликата е 28 пъти. Защо е така? Защото има лобизъм, който стига в парламента. Парламентът отхвърля идеята частните болници да провеждат
обществени поръчки. Защото логиката е, че тези болници трябва да направят необходимото да намалят цената, а те източват здравната каса. Частните болници търсят своите печалби и оцеляват с пролуките в системата. И депутатите ги облагодетелстват. Ако не се запушат тези пробойни, то водата ще изтича в пясъка, коментира министърът.


Със студена калкулация стигнах до извода да си подам оставка. Калкулация за съотношението на силите и хората в Здравната комисия, които определят поведението на един министър. По-скоро съм неразбран. Моят анализ показва, че с този състав на здравната комисия, който е гласувал аз да оттегля искането на оставката на шефа на "Пирогов", таз няма да проведа някаква реформа, обясни той.

 

Член съм на ДСБ. Във всеки случай политическият гръб на д-р Димитров от "Пирогов" е по-голям, много широк, зад който се крият много хора, допълни той.

 

Големият проблем на здравната система са политическите назначения. В здравеопазването не трябва да има политика.






От заема от 34 млн на "Пирогов",който след две години трябва да изплаща с лихви и такси,  80 процента от приходите ще отиват за погасяване на този заем. Опитах се да обясня  това нещо на част от екипа на "Пирогов". Аз съм издал заповед за уволнението на д-р Димитров за финансови нарушения, които са драстични, обясни той.

 

Случаят "Даная"  е само белег, че има проблеми със снабдяването. Според министъра не е казана цялата истина по случая. Той поясни, че е назначил втора проверка по с "Даная".

 

Аз спрях конкурсите в болниците, да не кажат, че в последния момент съм направил това. Има технологичен срок за тези конкурси, уточни министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4693 |28.01.2024 Кметът на София В. Терзиев: Не може, докато търсим решение, другите да хвърлят камъни по нас . 20| 5329 |28.01.2024 Атанас Атанасов отговаря на Митрофанова за "Альоша": След 9 септември СССР няма заслуга за България . 7| 5168 |28.01.2024 Службата за сигурност на Украйна: Петима заподозрени за корупция за 40 млн. долара със снаряди и минохвъргачки . 10| 5427 |28.01.2024 Асен Василев за случая "Чаталджа": Това нещо е като пиратката на Гешев - гръмна и нищо не стана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads