Реклама / Ads
25| 4304 |22.10.2020 НОВИНИ

Здравният министър: Има недостиг на лекари. Ще търсим помощ от ДКЦ-тата

.
брифиг на Националния оперативен щаб
Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията в нашата страна. Най-големият проблем, пред който сме изправени, е свързан с медиците на първа линия. Имаме сериозен недостиг по отношение на техния физически капацитет. Всички са изморени, голяма част от тях са заразени, болни. Някои са и в реанимация. Имаме нужда от помощ. Решението го виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ и по-специално от тези в ДКЦ-тата.
 

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния си седмичен брифинг от Националния оперативен щаб.

 

Той обобщи данните за развитието на епидемията за последните 24 часа. Повече за цифрите може да видите тук.

 

А иначе - забелязват се негативни тенденции. По думите на здравния министър за последните 24 часа са регистрирани починали вследствие на COVID-19 на по-млада възраст. За един от тях към момента няма данни за придружаващи заболявания. Междувременно обаче към днешна дата броят на излекуваните е повече от общия брой на активните случаи.

 

Петте области с най-много случаи на пациенти, които са хоспитализирани са: София - 425 случая, Пловдив - 208, Благоевград - 197, Бургас - 97, Шумен - 82.

 

По отношение на медиците, които са в лечебните заведения на първа линия, активните случаи към вчера са 590. От тях 513 са на домашно лечение. 74 са в болници. Трима са в интензивни структури, посочи още проф. Ангелов.

 

"Най-големият проблем, пред който сме изправени, е свързан с медиците на първа линия. Имаме сериозен недостиг по отношение на техния физически капацитет. Всички са изморени, голяма част от тях са заразени, болни. Някои са и в реанимация. Имаме нужда от помощ. Решението го виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ и по-специално от тези в ДКЦ-тата. Лекарите в лечебните заведения работят 7 дни в седмицата 24 часа в денонощието за нас, за всички, които имат нужда от тях", посочи здравният министър и заяви, че ще настоява кметовете на общините в страната, в които се изпитва сериозен недостиг на медици, да направят среща с директорите на лечебните заведения и лекарите в доболничната помощ, за да се вземат решения за тяхното назначаване.

 

"Ще проведем конферентна връзка с ректорите на медицинските университети, за да обсъдим възможността студентите, които са 6-ти курс "Медицина" и карат държавните си практики, да помогнат на лекарите в лечебните заведения и това да се счита за техен стаж и да се признава“, поясни министърът.

 

"Маската се слага, за да се пазим взаимно от човек, който е по-близо от метър и половина до нас", посочи държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

 

Той отново повтори при какви условия ще се носят предпазни маски на открито.

 

България е на 22-о място по заболеваемост в Европа и на 4-то на Балканите, посочи още той.

 

Витамин D медицински доказано помага в борбата на организма с коронавирус, посочи проф. Тодор Кантарджиев. Той обаче подчерта, че трябва да се взима в умерени дози: 4 капки при възрастни хора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 7947 |21.10.2020 Промяна в плана! Здравният министър: Маски ще се носят на места, където има рисков контакт . 53| 5931 |20.10.2020 Здравният министър: Маските на открито - задължителни от четвъртък . 5| 5013 |19.10.2020 Борисов поздрави лекарите през Фейсбук за празника, здравният министър им пусна прессъобщение . 20| 5364 |17.10.2020 Здравният министър: Няма нужда от нови ограничения в България заради COVID 19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads