Реклама / Ads
20| 6353 |30.05.2013 НОВИНИ

Здравният министър иска и частните болници да приемат по спешност

.
Таня Андреева, министър на здравеопазването Източник: Булфото
Моето лично мнение като лекар и като непушач е против либерализирането на забраната за тютюнопушенето, но Народното събрание има последната думата.
 

Това каза пред журналисти в парламента новият здравен министър Таня Андреева в коментар за намеренията на новото управление да либерализира режима.

„От министерството на здравеопазването няма да излезе такова предложение. Това е основно въпрос на законодателна инициатива. Нямам никакво намерение да оказвам натиск под каквато и да е форма или да приканвам депутатите за това", каза Андреева.

„Най-важните неща за министерството на здравеопазването са в посока Спешната помощ, добави тя. По думите на Андреева това са промени, които да мотивират кадрите в Спешната помощ да работят там, защото техният труд е много отговорен и стресов.

„Аз съм изключително доволна от решението, което днес взе Народното събрание за инкриминиране на посегателството над медицински специалисти. Следващото много важно нещо е да подсигурим достатъчно добри условия и възможности за развитие на кадрите в Спешната помощ по отношение на тяхното заплащане, специализацията на лекарите, категорията на труд. Те трябва да работят в достойни условия на труд и в среда, която изисква тяхната компетентност", каза Андреева.

На въпрос с колко ще се увеличат заплатите на работещите в Спешната помощ министърът заяви: „Не мога да се ангажирам с конкретна цифра, предстоят разговори с министъра на финансите. Световната банка ще разработи стратегия във връзка със Спешната помощ. Вероятно по нея ще получим около 300 млн. лв., които изцяло ще бъдат инвестирани в Спешната помощ". Министърът поясни, че средствата няма да са само за увеличение на заплати, а ще се дадат за линейки, оборудване, квалификация на лекарите. Това ще стане следващата година.

„Не трябва да се очакват чудеса веднага. Има редица формални стъпки, които трябва да бъдат изпълни, част от тях касаят законодателството. Още следващата седмица ще се срещна с представители на Спешната помощ и заедно ще стигнем до решението, кое в най-кратки срокове трябва да се изпълни”, каза Андреева.

„Ще се върви в посока не да се развиват някакви допълнителни структури, вече частните лечебни заведения попрекалиха с разрешителните за работа, ще се върви към това всички лечебни заведения, независимо от собствеността им да работят и спешност. Например, ако стане инцидент в кв. „Драгалевци” в София и най-близката частна болница е в „Овча купел” пациентът да получи медицинска помощ там, а не да отиде в Окръжна, Александровска, „Пирогов”.

Частните болници и сега работят със здравната каса, просто правилата трябва да са еднакви за всички. Ако искат да ползват обществен ресурс, те трябва да работят при равни условия с всички останали лечебни заведения”, заяви здравният министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 5449 |30.05.2013 Калфин поиска обяснения от ЕК за определението "неуправляема държава" . 46| 5947 |30.05.2013 Прокуратурата поиска имунитета на Цветанов . 77| 6660 |29.05.2013 Анализ за АЕЦ "Белене" обеща новият министър на енергетиката . 15| 5517 |29.05.2013 Йордан Йовчев - зам.-министър на спорта?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads