Реклама / Ads
22| 2740 |15.11.2023 НОВИНИ

Зеленски: Русия ще плати висока цена за Авдеевка

.
Украинският държавен глава Володимир Зеленски Източник: БГНЕС
Украинският държавен глава Володимир Зеленски заяви, че защитата на разрушения източен град Авдеевка е ключова за военните планове на Киев, тъй като тежките руски загуби там вероятно ще подкопаят поведението на Москва в по-широкия конфликт, съобщи Ройтерс.
 

Междувременно шефът на щаба на Зеленски призна за първи път, че украинските сили в южната Херсонска област са установили опорна точка на източния бряг на река Днепър, което потенциално открива нова линия на нападение към Крим. Преди година руските войски напуснаха западния бряг и заеха позиции на източния, откъдето редовно обстрелват градовете и селата отсреща.

 

Силите на Москва се фокусираха върху Източна Украйна, след като не успяха да осъществят прогрес към Киев в първите дни на инвазията през февруари 2022 г. Те атакуват Авдеевка от средата на октомври и служители от града, който преди войната е имал население от 32 000 души, казват, че нито една сграда не е останала непокътната.

 

В нощното си видеообръщение украинският лидер алармира, че руските нападения в източната част на Донецка област, включително в Авдеевка, са били "много интензивни".

 

"Русия вече губи хора и техника край Авдеевка по-бързо и в по-голям мащаб, отколкото например край Бахмут", отбеляза той, имайки предвид месеците на тежки боеве, които завършиха с превземането на източния град Бахмут от руските сили през май. "Устояването на техния натиск е изключително трудно. Колкото повече руски сили бъдат унищожени в района на Авдеевка, толкова по-лошо ще бъде цялостното положение на врага и цялостният ход на тази война", категоричен бе президентът.

 

В официалните руски отчети за боевете в източната част на страната не се споменава за Авдеевка, въпреки че известният руски военен блогър Рибар информира, че е имало "известен напредък" в позициите около града.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2532 |15.11.2023 Съдът заседава по делото за убийството на психолога Иван Владимиров-Нав . 1| 2459 |15.11.2023 Фенове входираха предложение стадионът в Ловеч да бъде прекръстен на името на Ферарио Спасов . 6| 2561 |15.11.2023 Александър Николов: България ще вземе трудно 2 млрд. лв. от „Газпром” . 32| 7965 |15.11.2023 Йордан Лечков: Ще си подам оставката веднага, когато видя проект за стадион

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads