Реклама / Ads
41| 4832 |06.12.2011 НОВИНИ

Земеделието не е само зърнопроизводство

.
Мирослав Найденов
Така лаконично коментира ескалиращото недоволство на зърнопроизводителите, които днес окупираха центъра на София, ресорният министър Мирослав Найденов.
 

 

На срещата между него и ръководителите на големите организации в агросектора не се стигна до конкретни предложения и решения за създалата се ситуация.

 

Единствено представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите продължиха своя протест, бойкотирайки на практика диалога с управляващите.

 

Зърнопроизводители отново настояват за повече средства за бранша в бюджета за следващата година, както първоначално е било предвидено, както и за оставките на вицепремиера Симеон Дянков и земеделския министър.

 

Найденов обясни, че бюджетът е направен така, че няма възможност да се осигурят повече средства за национални доплащания на единица площ през следващата година.

 

За тази година земеделските стопани получиха по 28 лева на декар обработваема земя. Според разчетите на бюджета за следващата година фермерите ще получат около 25 лева. Ако правителството сега прояви слабост, ще се получи ефектът на доминото, каза още Мирослав Найденов. Той призова протестиращите фермери да се приберат при семействата си.

 

Земеделският министър показа пред медиите и одобрената от ЕК нотификация за намален акциз за гориво за земеделските нужди, която се получи по време на срещата му с журналистите. До 10 дни предстои решението на ЕК да бъде обнародвано и в официалния вестник на Комисията.

 

Представителите на асоциациите на собствениците на земеделски земи, на производителите в България, на тютюнопроизводителите, на свиневъдите и птицевъдите се разграничиха от исканията на техните колеги от сектор зърнопроизводство за оставки на финансовия и земеделския министри.

 

На въпрос дали ще приеме подаръка, който по-рано зърнопроизводителите му направиха - чифт жълти галоши, земеделския министър заяви, че го приема, защото е носил не само галоши и налъми, а и ботуши.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 62| 10668 |02.12.2011 РЗС скочи срещу Октопода в земеделието . 3| 4625 |19.05.2011 Не е искана оставката на зам.-министъра на земеделието . 4| 7815 |03.05.2011 Земеделието родило 145 милионери в България . 4| 5018 |19.04.2011 ОЛАФ разследва далавери с европари в земеделието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads