Реклама / Ads
0| 6388 |24.07.2015 НОВИНИ

Земеделски машини блокираха бензиностанциите

.
Колона от селскостопански машини се изви на бензиностанция на входа на Айтос днес. Зърнопроизводители се събраха на протест срещу идеята за въвеждане на нивомери.
 

 С тези свои действия те искат да покажат как би се затруднило зареждането на селскостопанската техника на обикновени бензиностанции, съобщи Фокус.

 

Около 10 комбайна и 15 броя други селскостопански машини се подредиха в километрична колона, за да заредят гориво. Зърнопроизводителите казаха, че не са срещу мярката, а се обявяват срещу инвестицията, която би им се наложило да направят за отчитащите устройства. За пореден път те обявиха, че с контрабандата трябва да се води борба на входа на страната, а не при крайния потребител. Протестните действия подкрепиха и животновъди. Първоначалната идея за блокиране на пътя Бургас – София не се осъществи и да голямо струпване на автомобили не се стигна.

 

Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Бургас, призова държавата да въведе санкции от над 100 хил. лв., затвор и конфискация на имуществото при установяване на нарушители с контрабандно гориво. „Вие виждате сами какво неудобство причиняват като зареждат на бензиностанции. Ние искаме да го покажем, защото през другото време зареждаме на своите ведомствени бензиностанции. Получаваме горивото от завода, ние сме го закупили законово с акциз, ДДС, декларираме го и го наливаме на нашите трактори. Сега Министерството на финансите иска да ни сложат нивомери и да ни свържат с НАП. Не намираме смисъл в това действие, защото такова устройство струва между 10 и 15 хил. и отделно ни искат абонамент по 100 лв. Сами разбирате какво е това за един по-дребен производител”, обяви Киров. Той допълва, че алтернативата на тази скъпа инвестиция е да зареждат своите машини на обикновени бензиностанции, но резервоарите на тези едрогабаритни машини са вдигнати високо, а не всички бензиностанции имат толкова дълъг шланг маркуч, за да могат да заредят с гориво.

 

Киров обясни, че до Министерски съвет и Народно събрание е изпратена протестната декларация и исканията за по-строги санкции. Той каза още, че всеки един от комбайните, които се събраха днес, струва по половин млн. лв. „Ние можем ли да си позволим да сложим контрабандно, фалшиво гориво. Като знае, че една помпа и дюза, струва в рамките на 3-4 хил. лв., никой селскостопански производител няма да го направи”, смята председателят на съюза на зърнопроизводителите в Бургас. „Ние не протестираме срещу въвеждането на нивомери, а срещу това, че ни налагат да дадем тези пари”, заяви зърнопроизводителят Валентин Георгиев. „Имаме си колонка, имаме си резервоар, отчитаме се в НАП, колко сме заредили. Вчера съм заредил 4 000 литра гориво от фирма, която ми го докарва на място. Като разтоварва автомобила, тези документи ги подавам в НАП. Не може да има контрабанда”, категоричен е Георгиев.

 

Зърнопроизводителите видяха във въвеждането на нивомерите, опит да се отвлече общественото внимание от друг важен проблем – този с акцизите. „Натискат ни да не протестираме срещу акциза. Миналото правителство плати акциза и субсидиите навреме. По средата на годината сме, а няма и дума за акциза. Трябва да има изравняване и от миналата година. Натискат ни да искаме едното, за да не искаме другото”, смята Георгиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5191 |01.07.2015 Блокираха жп гара Варна заради ръчна чанта . 9| 4289 |09.06.2015 Руското ембарго спъва българските земеделски производители . 1| 5585 |28.05.2015 Жители на Приморско блокираха пътя Бургас – Царево . 1| 4464 |22.05.2015 Животновъди блокираха пътя за Хасково

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads