Реклама / Ads
22| 5195 |29.11.2011 НОВИНИ

Земеделците: Бяхме излъгани, протестите продължават

.
Мирослав Найденов
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и представителите на земеделските производители, на земеделските кооперации, пчеларите и картофопроизводителите, доминирани от зърнопроизводителите, не постигнаха консенсус по време на срещата им днес в земеделското министерство.
 


Очакваното предложение от страна на правителството се оказа фантом, с което изпълнителната власт потвърди, че оттегля подписите си от подписаната от нас преди изборите финансова рамка. А това означава, че сме излъгани предизборно. Затова ефективните протести с хора и земеделска техника ще продължат. Това заяви след срещата Радослав Христов, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.


По последни данни от вчера са мобилизирани около 2500 машини и около 4500 души средно за страната, допълни Христов.


Да, вие имате трактори, ние имаме аргументи - вие с тракторите искате да прегазите аргументите, контрира министър Найденов. Новото е, че ще имате 100 млн. лв. национално доплащане на единица площ вместо обещаните 240 млн. лв., всичко останало е същото, каквото сме подписали във финансовата рамка. Крайната сума е с 20 млн. лв. повече в общите средства заедно с европейските пари, подчерта Найденов. Говоря ви от името на премиера, а не от името на финансовия министър Дянков, уточни Найденов. Вие сте мъжки момчета и ви е ясно, че това, което искате няма да го получите - добре, бутайте правителството, но се огледайте настрани, ние не сме изолиран остров насред кризата, добави министърът.


Обидени и излъгани сме от поведението на министъра на финансите Симеон Дянков. Той беше на масата, когато сложихме подписите си под финансовата рамка. Моля ви, извикайте го да дойте тук и да се извини, каза на срещата Венцислав Каймаканов, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите.

Министър Найденов заяви, че не е в състояние да направи това и призова земеделските производители към разум.


В мен се затвърждава убеждението, че споразумението се направи предизборно, заяви на срещата Петър Николов, председател на браншовата структура на земеделските кооперации. Предлагам да не се омотаваме в цифрите, подписахме споразумение за пари от националния бюджет, а слушах Дянков днес, който каза, че зърнопроизводителите са мултимилионери. През цялото време се нагнетява обстановката с подчертавана "лакомия на зърнопроизводителите",посочи Николов.


Но ние протестираме за принципи, искаме предсказуемост, искаме да има и морал в политиката, каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5181 |28.11.2011 Скачат и земеделците: използвали ги предизборно! . 12| 5030 |16.11.2011 Продължават реформите в Енергийния холдинг . 1| 4676 |14.11.2011 Продължават взривовете край Севлиево . 40| 4812 |09.11.2011 М. Димитров: Да бяхме издигнали Н. Нейнски за президент!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads