Реклама / Ads
2| 7092 |15.05.2015 АКТУАЛНО

1, 2, 3… 12, уааа! Как става по света

.
Как за една нощ момичето се превръща в жена, а момчето – в мъж? Спорно е. Но опитите за трансформация се случват по цял свят. Навсякъде има празненства по случай узряването, абитуриентството, възмъжаването или „възженяването”. Не само в България традицията повелява това да се случва шумно, пищно, с големи количества алкохол и купони до зори.
 
В САЩ кавалерът отива да вземе дамата си за бала, като в повечето случаи е купил за нея т.нар. corsage (цвете за ръката в тон с роклята на момичето). Оттам двамата се отправят към мястото на събитието, което е непретенциозно - обикновено физкултурният салон на училището или пък се наема ресторант. Но с малката подробност, че абитуриентите все още не са зрелостници. В повечето щати в Америка пълнолетието настъпва на 21-годишна възраст. На 18-19-годишните в САЩ им е забранено да пушат и да пият. Разбира се, правилата са, за да имат и своите изключения. На американчетата не са им чужди тези неща, та дори и хапчета екстази и пушенето на трева. Най-основната разлика обаче сякаш е, че младежите спазват благоприличие пред обществото. Правят го най-вече от уважение към родителите си. Забранените неща се правят дискретно, разказва пред Фрог нюз българка, която от 5 години живее на остров Блок Айланд, в щата Роуд Айланд.

За завършването на средното си образование учениците представят проект за дипломиране, който обикновено е на социалнозначима тема. На Блок Айланд става известно момиче, което събира изхвърлените от океана дървени пръчки. От тях прави слон. Нарича го Санди, на името на урагана, който причини сериозни поражения по Източното крайбрежие на САЩ. Скулптурата е с височина около 2,5 метра. Местен бизнесмен толкова я харесва, че я купува за 10 хил. долара. А парите отиват в сметката на младата авторка за висшето й образование.


Скулптурата на слона Санди

В Русия празненството започва с тържествено награждаване на отличниците на випуска. Балът продължава помпозно. А място за провеждането може да бъде ресторант, бар, дискотека, дори за по-оригинално и кораб. Традицията повелява танците да започнат с класически валс, после може и по-фриволно...  Празненството завършва с романтично посрещане на изгрева.

В Мексико тържеството по завършването е свързано с формална вечеря с родителите, а по-модерните и платежоспособни си позволяват и пътешествие. То символизира сбогуване с тийнейджърското безгрижие и навлизане в света на отговорностите на зрелостта.

Във Франция пък традицията е абитуриентите да се обличат в смешни дрехи, с които тръгват на лов по улиците. Искат пари от всеки срещнат, а събраното се влага предимно в... алкохол. Баровете и дискотеките излизат със специални оферти за тях, където те купонясват на корем. Но за французите е чуждо наемането на скъпи автомобили за специалната нощ или демонстриране на невиждан блясък или статут, който не притежаваш. За да е паметно обаче завършването, не са малко тийнейджърите, които поемат на 3-4-дневно пътешествие до близка Испания, където стандартът, респективно и цените, са значително по-ниски.

В Испания, където да празнуваш е нормално състояние на духа, а фиести се организират на всеки ъгъл със или без повод, младите имат собствени терени за изяви. Празненствата за завършването са шумни и весели и често завършват в някоя дискотека, където сред модните американски хитове почти не се чуват испански парчета. Доста разпространена гледка е младежи с официалните си дрехи да седят по тротоарите, скатани между паркиралите автомобили. Покрай тях е богато отрупано с найлонови торбички от най-близкия супермаркет, пълни с всевъзможен алкохол, който се разлива по пластмасови чашки. Всичко се случва крайно „дискретно”, тъй като в Испания свободното консумиране на алкохол на улицата е забранено, но пък в дискотеката е  нерентабилно.

В Италия, освен че абитуриентите изнасят серенади под прозорците на преподавателите си, традицията по завършването не е строго регламентирана и официална. Купон, дискотека, танци, щуреене – нещо съвсем традиционно за тийнейджърите.

Във Великобритания напоследък това забележително събитие в живота  започва да се превръща в истерия за младите момичета покрай подготовката за голямата вечер. Има специални сайтове, които помагат - от наемането на лимузина, маркови тоалети и съвети до специално организирани фотосесии.

При словенския абитуриентски бал има важна местна традиция - задължително последният танц от тържествената първа част младежът да танцува със своята майка, а девойката – със своя баща.

Балът в Белгия и някои части на Холандия се организира точно 100 дни преди завършването на учебната година, а денят е наречен 100-дневно парти. И в този стотен ден на годината учениците имат право да правят всякакви „номера” на учителите и съучениците си.

В Индия балът се приема повече като прощално парти, на което ученици и учители се събират, за да се сбогуват. Абитуриентите получават топло изпращане от по-малките ученици, които им поднасят сувенири и награди.

В Хондурас на абитуриентския бал са добре дошли и родителите. За тържеството се наемат луксозни хотели, с организирана празнична програма и танци. Има традиция след бала тийнейджърите да се метнат по наети за вечерта лъскави лимузини, с които да обиколят града, и с надуване на клаксона да известят гордостта си, че са се дипломирали.

В България всички знаем как е. В общия случай – парад на суетата, пошлостта, кича, лукса... Който, както го разбира. Но със сигурност темата за бала е най-обсъжданата през цялата учебна година на завършващите. А към общото правило има и все повече изключения. Все повече ученици, в някои училища даже цели випуски, отиват с тениска на бала, а спестените пари се даряват за обучение на завършващи абитуриенти сираци.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 9963 |24.03.2015 Вижте как кърмят по света (СНИМКИ) . 9| 5550 |18.02.2015 Фрог научи: Лазаров остава, ама 50 на 50 . 14| 11439 |06.01.2015 Б. Цветков пред Фрог: Корумпиран зам.-кмет става експерт в комисия в НС . 44| 7201 |03.01.2015 Топим се с 40 000 души годишно, ромите стават 2,5 милиона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads