Реклама / Ads
20| 8007 |07.11.2023 АКТУАЛНО

Адв. Величков за ФрогНюз: Това е пиар! Самата Ваня Григорова знае, че няма основание за касиране на изборите

.
Източник: Личен архив
Не може да се иска цялостно касиране на изборите, докато не се види, че има отклонение в резултатите, които надвишават разликата в крайния резултат, т.е. трябва да се иска паралелно преброяване в определени секции.
 

Това каза пред ФрогНюз адвокат Велислав Величков от "Правосъдие за всеки" във връзка с решението на Ваня Григорова да оспорва изборните резултати в София.


"Има около 3000 невалидни бюлетини на втория тур на изборите в София. Разликата между двамата кандидати е над 4500 гласа. Дори и всички невалидни бюлетини да се окажат бюлетини за Ваня Григорова, тази разлика пак не се преодолява", категоричен е той. 


"Колкото до вота за Васил Терзиев, около 80-90% в София от гласувалите за него, са гласували с машина, което изключва възможността да има невалидни бюлетини в неговия вот. Това по-скоро е политическо упражнение с цел пиар и постигане на политически резултат, лично от Ваня Григорова и е свързано с бъдещия й политически проект, който тя очевидно ще създава", каза Величков.


"Самата тя знае, че въпреки малката разлика, няма основание за касиране на изборите в София. От хартиените протоколи и на първия и на втория тур се видя, че има откраднати гласове от Васил Терзиев, а не от Ваня Григорова. Това се видя от записа с хартиените протоколи, където изчезваха гласове по странен начин и то от тези на Васил Терзиев". 


На въпрос дали съдът може да спре Терзиев да положи клетва, ако жалбоподателите поискат, Величков отговори категорично:


"Не, съдът се произнася само по оспорването, не може да спре полагането на клетва. Ако обаче съдът реши, че отменя решението на общинската избирателна комисия в София (ОИК-София) , при всички положение се стига до нови избори. Дотогава съдът не може да спре полагането на клетва на новия кмет", обясни адвокатът.


Припомняме, че от щаба на Ваня Григорова обявиха, че имат поне две основания да оспорят пред съда решението на общинската избирателна комисия в София (ОИК-София) за избора на Васил Терзиев за кмет. Срокът за обжалване е 14 дни, а решението е факт от понеделник сутринта. Сред аргументите на щаба на Григорова е проблем при генерирането на хеш кода за машините, което по думите им било компроментирано. От там имало и съмнения за данните от гласуването с машини.


Другият аргумент на щаба на Григорова е възможно разминаване при нанасянето на данните от сбъркани протоколи на секционни избирателни комисии. При ръчното пренасяне на данните от тях имало възможност някои от гласовете да "изчезнат". Затова в момента се провела проверка "секция по секция, глас по глас, протокол по протокол".

 

Разговаря Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7469 |06.11.2023 При 100% обработени протоколи: Ясни са новите кметове на всички областни градове в страната /обновена/ . 7| 6780 |02.11.2023 Емилия Милчева: ДАНС експулсира отделни хора, но не забелязва руските шпионски мрежи . 12| 19550 |01.11.2023 Евгений Дайнов: Защо българите се гордеят със страната ни, но не и със собствените си способности?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads