Реклама / Ads
4| 6487 |18.06.2007 АКТУАЛНО

Българи развенчаха 8 мита за жените, един от тях е, че дамите гледат по-малко еротика

.
Най-малко осем са напълно фалшивите митове за жените, които са приети като истина от години. Това твърдят млади български философи, медици и музиканти, обединени в клуб по интереси „Омега", който регистрирали преди година. Целта на творческата група е да предложи на обществото стари модели на поведение или общоприети истини, които отдавна не съответстват на живота през 21 век.
 

Първи са разобличени 8 мита за жените. Предлагаме на вашето внимание констатациите, които могат да променят живота на мнозина.

 mladeji.jpg  снимка Вяра Йовева

 1. Търди се, че мъжът е силната личност в семейството. В учебниците продължава да се описват стари времена, когато мъжете отивали сутрин рано на лов, а жените се грижели за децата и огъня в пещерата, като от време на време беряли горски плодове. Археолози обаче развенчаха тази прастара история, като доказаха, че 80 на сто от храната са осигурявали именно жените. Те приготвяли менюто от събрани орехи, плодове или птичи яйца. Мъжкият дял с осигурено месо достигал едва скромните 20%.

2. Популярно е твърдението, че майките познават своите деца по миризмата, а бащите - не. Още през 2001 г. шведски учени проведоха експерименти в тази област. 24 бебета на няколко седмици и 24 дечица на по 3-4 годинки били сложени да спят, облечени в специални пижами. След това на техните родители и равен брой несемейни жени и мъже дали да помиришат проби от излъчваната миризма от всяко дете. Ароматите на пеленачетата били разпознати само от жените. Нито една жена не усетила разликата в миризмите на бебетата и по-големите деца. Да не говорим за разпознаване на собственото дете ...

3. Разбит е и митът, че жените се оправят по-добре с децата от мъжете. Край на тази многолетна лъжа сложи преподавателят от Калифорнийския университет Рос Парк. Той дълго време наблюдавал действията на различни бащи и установил категорично, че връзката, която се осъществява между новороденото и майката, не е по-силна от тази на бебето и бащата. Бащите от експеримента се занимавали, пеели и играели с невръстните хлапета ако не повече, то поне колкото майките. Единствено смехът при мъжете се оказал малко по-сдържан. По целувките обаче те надминали съпругите си.


4. Жените открай време смятат, че интуицията им е много по-добре развита от тази при мъжете. И това се оказало доста пресилено твърдение. Тестове, на които младите българи от „Омега" подложили свои колеги и колежки, доказали, че те в равна степен отгатват или предчувстват какво ще се случи. Изводът бил, че самото общество с поведението си е допуснало заблудата, че жените са по-възприемчиви от мъжете. Но медицината е категорична, че генетично доказателство за това няма.

5. Учени в няколко страни са провели изследвания през последните години дали наистина жените са по-малко агресивни от мъжете, както се смята открай време. Нищо подобно. В ранно детство наистина момчетата са по-щури и нападателни. Към 10-те години нещата се изравняват. В тийнейджърската възраст нещата се обръщат. Доказано е също, че момичетата и жените предпочитат косвената агресия: клевети, интриги, сърдене и обиди. Вече пораснали, те много често прибягват и до манипулацията в свой интерес, докато това чувство е почти чуждо на мъжете.

6. Ширещото се мнение, че жените за една и съща работа изкарват значително по-малко от мъжете, също вече е развенчано. Регулярните проучвания, които се провеждат в Германия от 1986 година насам, показват, че 35% от жените са по-добре платени от мъжете. У нас нещата са дори още по-драстични. Наблюденията в продължение на една година върху работата на сервитьорите показали, че засуканите девойки получавали три пъти по-големи бакшиши от колегите си мъже. Американецът Ричард Фрийман от Харвард пък доказал чрез проучвания в различни области на бизнеса, че в САЩ 30 на сто от жените са с по-високи заплати. Статистика на ЕС пък е още по-категорична: 59% от европейките са с по-високи заплати от съпрузите си.

7. Развенчан е и митът, че повечето учени и изобретатели са мъже. Статистиката от последните 10 години за нововъведения и открития в области като компютърната техника, медицината и естествените науки показва, че жените са изпреварили значително мъжете. Така например Дороти Кроуфут Ходжкин с помощта на рентген успя да разшифрова строежа на повече от сто молекули. В информатиката постиженията на Ада Лавлейс Байрон са ненадминати. Дори в далечната 1830 г. дъщерята на лорд Байрон написала математически разчети и изчисления, които и досега се считат за върхови в тази област. Стефани Кволек пък откри кевлара и създаде бронежилетките, които спасиха и спасяват хиляди мъже от сигурна смърт. Кръгът „Омега" е на мнение, че тази жена заслужава дори паметник, защото мъжете досега измисляли само как по-масово да се убива.

8. Ето и най-интересната теза. Доскоро се знаеше със сигурост, че мъжете си падат по порнографията много повече от жените. Дори процентите бяха определени като 70:30 в полза на мъжката половина. Но. За няколко години учени от Хамбургския изследователски център констатирали, че по време на телевизионни еротични шоута и филми пред телевизионните екрани застават все повече жени. През последните две години съотношението достигнало промяната от 55:45 в полза на нежните половинки.

От „Омега" са категорични, че настъпват женски времена. Това обаче не било толкова лошо, защото мъжете ще могат да ходят повече на риболов и на среща с приятели, докато половинките им въртят бизнес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6304 |13.06.2007 "Зелената седмица" върви, българите нехаят за природата и бъркат Кабил с Кабул . 0| 5968 |31.05.2007 Българите пилеят пари за самоунищожението си . 0| 6881 |28.05.2007 "Viasat Explorer": Българите не искат да се връщат към убийството на Георги Марков . 1| 7324 |28.05.2007 Геният на френското кино Люк Бесон снима "Хитмен" в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads