Реклама / Ads
47| 9511 |21.09.2023 АКТУАЛНО

България изгони предстоятеля на руската църква архимандрит Васиан /обновена/

.
Източник: скрийншот, ”Свободна Европа”
Българските власти експулсират от страната архимандрит Васиан, настоятел на Подворието на Руската православна църква в София.
 

Информацията беше потвърдена от ДАНС, която обяви, че са експулсирани Змеев и двама беларуски граждани, защото са заплаха за националната сигурност.

 

"Със заповед на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) са наложени принудителни административни мерки „експулсиране", „отнемане правото на пребиваване" и „забрана за влизане в Република България" за период от пет години на трима чужди граждани", се казва в официално съобщение на ДАНС до медиите.

 

Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.

 

Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси.

 

Взетите мерки са в изпълнение на правомощията на председателя на ДАНС, съобразно Закона за чужденците в Република България и в изпълнение на функциите на Агенцията съобразно Закона за Държавна агенция "Национална сигурност".

 

Информацията за изгонването на руснака от България бе съобщена първо от ТАСС , която цитира руското посолство в България в четвъртък (21 септември).

 

"(Българските власти) сметнаха, че отец Васиан представлява заплаха за националната сигурност“, се казва в цитираното от ТАСС изказване на руски дипломати.

 

В статията на руската държавна агенция се говори за повече от един изгонен свещеник. Според посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова в четвъртък свещениците от Руската православна църква в София "са били повикани в миграционната служба, където им е казано, че представляват заплаха за националната сигурност на България и трябва да напуснат страната днес".

 

"В същото време те бяха качени в арестантска кола и откарани по домовете си, за да могат да си съберат нещата. След това ги откараха до църквата и след това до границата със Сърбия“, каза тя.

 
"Това е безпрецедентно събитие, църквата е отделена от държавата и не е ясно как духовниците могат да застрашат националната сигурност", обяснява посланикът.

Според нея "много енориаши ходят в Руската църква в София" и подобно събитие е "падение в бездната". "Можем да кажем, че те просто се изплюха в лицето на нашата църква, още повече, че това се случи на Рождество на Пресвета Богородица“, казва Митрофанова, цитирана от ТАСС.

 

Преди седмица властите в Северна Македония изгониха трима руски дипломати и Васиан заради данни, че са руски шпиони. Свещеникът Васиан Змеев от пет години управлява руското подворие в българската столица, но преди година бе определен от руския патриарх Кирил да отговаря и за македонската църква.

 

Освен Змеев, останалите изгонени от Скопие бяха И. Хропячков, А. Рождественски и аташето С. Попов, които са уличени в извършване на неуместни дипломатически действия.

 

Васиан Змеев също бе обявен за персона нон грата и му е забранено за влиза повече в Северна Македония.

 

След изгонването на Васиан от Охрид съпредседателят на “Демократична България“ Атанас Атанасов разказа, че Змеев се е опитвал да внесе разкол в македонската църква. Той се възмути, че българските разузнавателни служби не са уведомили до момента, че представителят на Московската патриаршия в България се занимава с шпионска дейност.

 

“Една малка Македония е установила това. Това е показателно за ниската ефективност на разузнавателните служби в България", каза Атанасов и допълни, че руският свещеник продължава да има право да посещава България.

 

“Неофициално Змеев координира цялата политика на МПЦ-ОА (македонската православна църква) по отношение на нейната църковна дипломация през последната година, което доведе до пълен застой в отношенията с Вселенската патриаршия по въпроса за предоставяне на автокефалията на МПЦ-ОА“, съобщава българският църковент сайт "Двери", като цитира македонски издания.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 19579 |21.09.2023 Биволско сирене без нито грам биволско мляко . 24| 5773 |21.09.2023 Анализатор: Войната в Украйна води до окончателно отпадане на Русия от българското енергийно уравнение . 7| 5165 |20.09.2023 Милен Керемедчиев: До края на годината да влезем с летища и пристанища в Шенген . 7| 25289 |19.09.2023 Икономистът Любомир Дацов: Земеделците в момента си правят мечешка услуга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads