Реклама / Ads
10| 7971 |14.11.2023 АКТУАЛНО

БФС влезе в Ефекта на Барбара Стрейзънд - правейки едно, постигна съвсем друго

.
Източник: БГНЕС
БФС влезе в Ефекта на Барбара Стрейзънд - правейки едно, постигна съвсем друго. Първо, мачът все пак ще се играе в София. Това впрочем разбрахме от Унгарската футболна асоциация, не от българската. Второ, вместо Европа да не се вълнува особено от нашите домашни футболни драми, неадекватността на футболните ни власти се разбра широко.
 

В коридорите на училищата по журналистика всеки е чувал за Ефекта на Барбара Стрейзънд - как когато някой опита да скрие или ограничи една информация, това има може да я раздуе многократно от първоначалния потенциал за разпространение. Носи името на Стрейзънд, защото през 2003 година американската актриса се опитва по съдебен път да наложи забрана за разпространение на информация за личния ѝ живот (въздушна снимка на имението ѝ в Малибу), в резултат на което въпросната информация добива широка популярност.


И БСФ направи нещо подобно в квалификацията между България и Унгария. След като от футболните привърженици бе заявена готовност за протести с искане смяна на ръководството на БФС на 16 ноември (деня на мача), БФС някак реши, че е по-добре играта да не бъде в София и да бъде без публика. 


Официалната причина, която посочиха за действията си, бе опасения за сигурността. Неофициалната хипотеза на критиците на БФС обаче бе, че опитват да блокират информацията за исканите им оставки от разпространение извън страната.


Така БФС влезе в Ефекта на Барбара Стрейзънд - правейки едно, постигна съвсем друго. Първо, мачът все пак ще се играе в София. Това впрочем разбрахме от Унгарската футболна асоциация, не от българската. Второ, вместо Европа да не се вълнува особено от нашите домашни футболни драми, неадекватността на футболните ни власти се разбра широко.


Унгарската футболна асоциация нарече действията на БФС “безпрецедентни, напълно неоправдани и крайно неспортсменски”.


“Не е възможно по този начин да се организира дори семейна почивка, камо ли международен футболен мач с огромен залог, в който участват милиони хора и който привлича милиони хора”, посочиха унгарците в официално съобщение. 


“Действията на Българския футболен съюз (БФС) и на Съюза на европейските футболни асоциации (УЕФА) са безпрецедентни, като в историята на световния футбол досега не е имало случай, в който футболният съюз на дадена държава доброволно да поиска да приеме футболен мач без фенове”, написа BNN Breaking.


България блокира унгарския национален отбор да изиграе решаващия си мач пред очите на зрителите, посочи Daily News Hungary. Точно така - България, не Борислав Михайлов или ръководството на БФС, а България, защото искаме ли, или не - тези хора представляват България. 


В популярни футболни любителски блогове на английски пък се говори за “най-големият скандал  историята на българския футбол”. 


Националите на Унгария Адам Наги и Денес Дибуш също говориха за ситуацията около мача. 


"В днешния модерен свят е много трудно да оставиш това извън съблекалнята и да не го вкараш в главите на играчите. Дължи се и на медиите, като за всеки трус има по две-три статии с гръмко заглавие. Но ние трябва да приемем това. Сега ще имаме среща на отбора, на която ще си кажем, че щом УЕФА казва, че мачът е в четвъртък, ще влезем в него така, както е, а ако кръглата маса реши, че е 0:3 за нас, тогава ще го приемем", каза Наги.


В същото време УЕФА не направи някакви особени коментари по казуса, нито поиска оставката на Михайлов, както направи например с президента на испанския футбол след скандала заради целувката с футболистката Дженифър Ермосо на церемонията по награждаване на финала на световното първенство за жени.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 13670 |13.11.2023 Георги Атанасов за ФрогНюз: "Боби и Ко" надминаха Борисов, гонят Живков. Няма по-лошо за българския футбол от тях . 22| 5024 |12.11.2023 Министър Тагарев: Кораби на НАТО ще влязат в цялата българска икономическа зона в Черно море . 23| 7294 |10.11.2023 "Църквата е на Русия!": Митрофанова отвори Руската църква в София /видео/ . 16| 17964 |09.11.2023 Аз съм "инструментът на Господ": Ето какъв човек влиза в политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads