Реклама / Ads
0| 3198 |06.05.2024 АКТУАЛНО

Близкият изток: Започва ли офанзивата в Рафах?

.
Източник: ЕПА/БГНЕС
В понеделник израелската армия заповяда на десетки хиляди палестинци в южния град Рафах в Газа да започнат да се евакуират от района, давайки знак, че отдавна обещаваната сухопътна инвазия там може да е неизбежна.
 

Съобщението усложнява последните усилия на международните посредници, включително на директора на ЦРУ, да постигнат прекратяване на огъня, пише "Асошиейтед прес". 





Войнстващата групировка Хамас и Катар, ключов посредник, предупредиха, че нахлуването в Рафах - по границата с Египет - може да провали преговорите, а Съединените щати многократно призоваваха Израел да не предприема инвазия.

 

Въпреки това Израел определи Рафах като последната значима крепост на Хамас след седем месеца война, а лидерите му неведнъж са заявявали, че инвазията е необходима, за да бъде победена ислямската войнстваща групировка.

 

Подполковник Надав Шошани, говорител на армията, заяви, че на около 100 000 души е наредено да се преместят в близката обявена от Израел хуманитарна зона, наречена Муваси. Той заяви, че Израел подготвя "операция с ограничен обхват" и не каза дали това е началото на по-широкомащабно нахлуване в града. Но след 7 октомври и безпрецедентната атака на Хамас срещу южен Израел, Израел не обяви официално началото на сухопътната инвазия, която продължава и до днес.

 

През нощта министърът на отбраната Йоав Галант заяви пред министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, че Израел няма друг избор, освен да действа в Рафах. В неделя Хамас извърши смъртоносна ракетна атака от района на Рафах, при която загинаха четирима израелски войници.

 

Шошани заяви, че Израел е публикувал карта на зоната за евакуация и че заповедите се издават чрез хвърлени по въздуха листовки, текстови съобщения и радиопредавания. Той заяви, че Израел е разширил хуманитарната помощ в Муваси, включително полеви болници, палатки, храна и вода.

 

Израелската армия заяви в социалната платформа X, че ще действа с "изключителна сила" срещу бойците, и призова населението да се евакуира незабавно с оглед на неговата безопасност.

 

Планът на Израел да нахлуе в Рафах предизвика тревога в световен мащаб поради възможността да навреди на повече от един милион палестински цивилни, които се укриват там.

 

Около 1,4 млн. палестинци - повече от половината от населението на Газа - са струпани в града и околностите му. Повечето от тях са избягали от домовете си в други части на територията, за да се спасят от настъплението на Израел, и сега са изправени пред поредното преместване или опасността да останат под нова атака. Те живеят в гъсто натъпкани палаткови лагери, препълнени приюти на ООН или претъпкани апартаменти и зависят от международната помощ за храна, а санитарните системи и инфраструктурата на медицинските заведения са осакатени.

 

Египетският пропускателен пункт Рафах, който е основен пункт за прехвърляне на помощи към Газа, се намира в зоната за евакуация. Пропускателният пункт остана отворен в понеделник след израелската заповед.

 

Но дори и САЩ, Египет и Катар да настояват за споразумение за прекратяване на огъня, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху повтори миналата седмица, че военните ще продължат към града "със или без споразумение", за да постигнат целта си да унищожат бойната групировка Хамас.

 

В понеделник Нетаняху обвини Хамас, че е "торпилирала" сделката за заложниците и не отстъпва от "крайните си искания", като същевременно се зарече да попречи на бойците да си върнат контрола над Газа. В пламенна реч в неделя вечерта по повод годишния ден в памет на жертвите на Холокоста в страната той отхвърли международния натиск за спиране на войната, като заяви, че "ако Израел е принуден да остане сам, той ще остане сам".

 

Шошани не казва дали предстоящата операция в Рафах е в отговор на нападението на Хамас в неделя, което принуди Израел да затвори ключовия граничен пункт за доставки на помощи. Той заяви, че това няма да се отрази на количеството на помощта, която влиза в Газа, тъй като другите пропускателни пунктове остават в действие.

 

Той обаче не пожела да коментира предупрежденията на САЩ да не се нахлува и не бе категоричен дали заповедта за евакуация от понеделник е координирана с Египет.





Египет, стратегически партньор на Израел, заяви, че израелско военно завземане на границата между Газа и Египет - която се предполага, че е демилитаризирана - или какъвто и да е ход за изтласкване на палестинците в Египет ще застраши четиригодишния му мирен договор с Израел.

 

В Рафах в понеделник сутринта хората получиха листовки на арабски език, в които подробно се посочваше кои квартали трябва да напуснат и докъде са се разширили хуманитарните зони. В листовките се казваше, че службите за помощ ще се разпространят от Дейр ал Балах на север до центъра на град Хан Юнис в средата на ивицата Газа.

 

"Всеки, който се намира в близост до (войнствени) организации, излага на опасност себе си и членовете на семейството си. За ваша безопасност (армията) ви призовава незабавно да се евакуирате в разширената хуманитарна зона", се казва в съобщението.

 

Палестинците в Рафах заявиха, че след получаването на листовките хората са се събрали, за да обсъдят възможностите си. Повечето от тях заявили, че не искат да се придвижват сами и предпочитат да пътуват на групи.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4081 |06.05.2024 "Politico": Новата власт в Северна Македония рискува да поднови старите напрежения с България . 17| 32434 |03.05.2024 Левон Хампарцумян: Това, че в България цените са по-високи, означава, че има слабост на институциите . 2| 2782 |03.05.2024 Разпети петък е – най-тежкият ден за Божия син, най-тъжният ден за християните . 7| 7130 |02.05.2024 Адв. Мария Шаркова за детската болница: Премиерът Главчев подписва, каквото му подават?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads