Реклама / Ads
0| 6283 |22.05.2007 АКТУАЛНО

Борис Роканов възкреси Ангелушев в свой стил, художници в шок

.
Талантливият поет и художник Борис Роканов представи 29 свои творби, събрани в изложба, в столичната галерия "Мургаш". Уникалните платна са невероятна симбиоза между 80 забравени рисунки на Борис Ангелушев и постимпресиониста Роканов, демонстрирал за пореден път своя откривателски усет в изкуството.
 

Верен на нетрадиционното и леко изненадващо усещане, присъщо за него, Борис Роканов, вече преживя един драматичен момент, през месец декември миналата година, когато част от гилдията на пловдивските художници възстана срещу неговия проект „Ангелушев & Роканов”. Тогава той беше обвинен в доста скверни и едва ли не кощунствени намерения, особено от някой по-тривиално настроени представители на изобразителното изкуство. Поетът-художник не се подаде на изкушението и достойно запази мълчание, а когато трябваше, отговори подобаващо и джентълменски на нападките. Истински шедьоври са колажите, предадени чрез похватите на постимпресионизма като разположението в едно не много логично, но не и съвсем нелогично пространство,и различните големини на фигурите.

Разпарчетосаните картини на Борис Ангелушев, отново заживяват своя особен живот, в съчетание с новаторството на Роканов и най-вече благодарение на него, защото, ако той не ги беше купил от пловдивски търговец на картини, най-вероятно те щяха да мухлясат и изгният в някой влажен таван или мазе.

Както посочва критика Йордан Ефтимов, истинският пробив в изкуството може да се направи и с детска четчица, така, както е сторил Борето Роканов. Без фанфари и помпозност, но с усърдието на вечно търсещия и неспокоен творец, който вижда света, така красив, както мнозина обикновени хора не успяват да го зърнат и за миг, в продължение на цял един човешки живот.

Роденият в Кюстендил Борис Роканов, вече има 12 самостоятелни изложби и 4 арт-проекта, представени в най-престижните галерии на стараната. Заедно с това е автор на 4 поетични книги, две книги за деца и две литературни анкети - с Блага Димитрова и Екатерина Йосифова, както и носител на три национални литературни награди.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7343 |23.04.2024 Д-р Александър Симидчиев пред ФрогНюз: Имаме нужда от дозирана и научно базирана реакция спрямо ситуацията с коклюша . 9| 28982 |22.04.2024 Падна плочата с една от най-гoлемите исторически лъжи. Демонтажът на МОЧА продължава . 0| 3141 |20.04.2024 Тежка катастрофа с български автобус в Турция, има 11 ранени . 3| 11084 |19.04.2024 Прокуратурата предлага драконовски мерки срещу пияни и дрогирани шофьори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads