Реклама / Ads
24| 7106 |19.09.2013 АКТУАЛНО

Бриго Аспарухов: ЕС знае, че Турция нарочно насочва бежанците към България

.
"Възможно е Турция съвсем съзнателно да насочва един бежански поток директно към България”. Това каза пред БНТ Бриго Аспарухов. Той смята, че не е възможно бежанците от Сирия да прекосят цялата турска територия без да бъдат засечени от техните служби за сигурност. Още повече като се има предвид икономическият подем и възможности на Турция.
 

“Турция съзнателно провежда политика, която е насочена към препращане на тези бежанци към наша територия”, заяви Аспарухов. Той смята още, че в ЕС знаят много добре за това. Показателен призивът на Барозу България да бъде приета час по-скоро в Шенген, след като страната ни дълго беше отлагана с критика, че не сме изпълнили критериите. “Най-вероятно чрез влизането ни в Шенген и то ускорено, бързо, /.../ най-вероятно се цели да затворим границата на ЕС за влизане на този бежански поток”, каза Аспарухов.

“Къде е решението на ЕС, къде са парите, които трябва да ни дадат задължително европейците?”, попита той по отношение на помощта, която България очаква от Европа за справяне с бежанците.

“Време е нашите държавници да се събудят и да поставят ребром въпроса на Турция”, смята той. Аспарухов припомни как по време на Възродителния процес Турция затвори границата си с България, когато се натрупаха повече от 300 000 души. Сега при 300 000 души от сирийска страна границата не се затваря. “И ги препраща на нас”, допълни той.

Правилната политика е незабавно да се поискат гаранции, пари от ЕС за посрещане на бежанците. “Ще ги дадат вероятно догодина, когато ние ще бъдем вероятно в катастрофално положение”, смята той.

“Това ще доведе до омраза сред българите, да не кажа ксенофобия”, прогнозира Аспарухов. Според него, националната сигурност е застрашена, а държавата няма опит за справяне в такава ситуация. “Ние такава бежанска не сме имали от времето, когато тракийските българи и македонските българи са бягали”, допълни той.

Според него, добра мярка ще е изграждането на филтри на границата с Турция. Това означава съвместни българо-турски екипи да влизат в зоните, където има сирийски бежанци, и да преценяват на място кои да пускат и кои да връщат обратни. Турците, обаче, едва ли биха се съгласили, тъй като по този начин ще излезе, че си признават, че пренасочват бежанците към България.

“Да не забавяме голямата опасност – ислямският фундаментализъм”, допълни той.

Според него, намерението България да влезе набързо в Шенген е знак, че сирийската криза няма да спре. Тя ще се развива. “От ЕС няма да допуснат лесно да прехвърлим горещия картоф към тях. Войната ще отиде докрай”, смята Аспарухов.

“България не поддържа никаква политика. България се опитва да поддържа политиката на великите държави. Ние винаги следваме силните. Няма ли да заемем собствена позиция?”, попита разузнавачът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 6588 |19.09.2013 Радан Кънев: Ще променим България в посока, в която ГЕРБ не поискаха . 24| 22086 |18.09.2013 Парис Хилтън - пийване, секс и друсане за слава . 1| 7809 |17.09.2013 Дядо строи Ноев ковчег . 0| 7398 |16.09.2013 Първи звънец в училищата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads