Реклама / Ads
13| 10951 |17.08.2023 АКТУАЛНО

Daily Telegraph: Двама от задържаните за шпионаж вероятно имат връзки с крайнодясната ”Възраждане”

.
Daily Telegraph: Двама от задържаните за шпионаж вероятно имат връзки с крайнодясната ”Възраждане” Източник: BBC
В поредна публикция на „Дейли телеграф“ по повод на тримата задържани българи за шпионаж в полза на Русия се изтъква, че Бисер Джамбазов и Катрин Иванова, които са били членове в избирателни секции на провеждани на Острова избори, вероятно имат връзки с крайнодясната партия „Възраждане“.
 

Вестникът се позовава на източници от София. 

 

Изданието информира, че прокуратурата в София е започнала разследване на дейноста на Русев, Джамбезов и Иванова заради опасения, че като част от прокремълска мрежа те може да са се опитали да се намесят в българските избори във Великобритания.  


Тримата са били задържани през февруари по подозрение за престъпления по Закона за служебната тайна, но впоследствие бяха обвинени единствено в притежание на фалшиви паспорти и други документи.

 

В България обаче има опасения, че техните предполагаеми дейности не са били ограничени само до Обединеното кралство, където са базирани от около десетилетие и че тяхна задача е била да следят антикремълски фигури, включително журналисти, в цяла Европа.

 

Прави се проверка за връзки с партия "Възраждане", известна със своите антизападни, проруски позиции.

 

Вестникът е контактувал с фирмата The Doctors Laboratory, базирана в централен Лондон, където е работила Иванова.

 

Говорител на фирмата е казал пред „Дейли телеграф“: „Можем да потвърдим, че споменатото лице е било наето от компанията в миналото. 

 

По време на набирането на персонала е извършена стриктна проверка в съответствие с фирмената политика. 

 

Тъй като това е полицейски въпрос, компанията няма да прави повече коментари“. За момента не мога да потвърдя информации от България, че някои от българите са работили в кметството на община Енфийлд в Лондон. 

 

В проверката на кадровия състав на общината през годините не открих техните имена.

 

По-вероятно е създадената от тях платформа за оказване на помощ на българите на Острова да е свързвана с кметствата на Енфийлд и Брент по линия на дейността на общините за насърчаване на интеграцията на чужденците и програми, по които могат да се финансират подобни дейности.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3815 |15.05.2023 Двама руски полковници са загинали на фронта в Украйна . 14| 11699 |06.12.2022 П. Бояджиев: Двамата мошеници Радев и Борисов в истерия бълват змии и гущери срещу Асен Василев и ПП . 23| 37091 |26.10.2022 Двама учени: Какво се случва в главата на диктатора, който губи войната и се страхува от Китай и Индия? . 33| 30482 |19.01.2022 Задкулисието с план! Двама се спрягат да заместят Гешев, ако хвърли оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads