Реклама / Ads
6| 16527 |05.12.2008 АКТУАЛНО

Даниеле Донде нямал разрешително да копира български художници

.
Не знам дали той има право да копира Владимир Димитров - Майстора и Мърквичка, смята известният познавач на изобразителното изкуство Игор Марковски.
 

   

Наред с прочутите слънчогледи на Ван Гог, Моне, Модилиани и Климт на изложбата на Доде в хотел "Шератон" се продаваха творби на Майстора и Мърквичка. От друга страна аукционна къща "Аполон и Меркурий" организира по същото време търг в който се продаваха истински картини на Мърквичка. Една от тях "Ръченица" бе  неизвестна близо едно столетие и се смяташе или за изчезнала, или за експонат в колекцията на някой чужденец. Игор Марковски коментира пред Frognews.bg съвпадението  на двете събития като странно. "Наличието тук и интересът въобще към подобни хора като Донде показва и нивото на българите, които много обичат да се кипрят в ментета, ама на тях да име етикет "Долче и Габана", но разбират какво всъщност притежават едва като си изперат дънките например, и от сини те станат зелени." Според Марковски Донде може би няма право да копира картини на български художници и трябвало да се провери дали той има съответното разрешение за това от българското Министерство на културата.

donde_3.jpg
Донде повече от 20 години рисува копия на картини на велики майстори като Ван Гог, Моне, Реноар, Гоген, Климт, Модилиани, Дега, Леонардо да Винчи и много други. Всички тези картини са точни репродукции на творенията на гениите. За невъоръженото око те са неразличими от оригинала. Имитациите са абсолютно легални, защото художественото ателие на професора е единствено със законен лиценз - разрешение от музеите и колекционерите, приютяващи оригиналите, да създава техни фалшификати. Условието е, че картините, които ще се репродуцират, са на художници, които са починали преди повече от 50 години. Още през 1984 той успява да легализира фалшификатите като произведения на изкуството. Така дава началото на нова мода, позната под името Фалшиво изкуство, което успява да спечели уважение и се превръща в глобално движение. Софийската изложба показва творения на екипа на Донде, който включва 10  художника кописти, някои от най-добрите фалшификатори. Тези художници изучават творчеството на автора, който ще репродуцират до най-дребния детайл – от смесването на цветовете до стила и техниката на изпълнение.
Проф. Донде прие предизвикателството да предложи специално за българския пазар фалшификати и на големите български художници като Владимир Димитров- Майстора, Мърквичка и  Иван Ангелов. За да пресъздадат картините  на Майстора като „Мома от Калотина” и „Сватба” екипът от художници - кописти е работил повече от три месеца. Цената на картините е специално адаптирана с възможностите на българската публика и варира от 500 до 2500 евро. Всеки бъдещ собственик на уникален фалшификат получава и специален сертификат удостоверяващ, че картината е създадена от лицензираното студио на проф. Донде.

donde_2.jpg donde_4.jpg

Фалшификатите на Донде красят частните колекции в живописта на едни от най-известните личности в света, като Мадона, Арнолд Шварценегер, Принц Албер, Франк Синатра, Принцеса Даяана, Папа Йоан-Павел II и много други. Изложбата на фалшификатите е в България благодарение на д-р Койчо Белчев, който от 1990 година е съдружник на големия художник. Д-р Койчо Белчев е роден на 5.10.1922 година в Стара Загора и е наследник на една от най – големите тютюневи компании в Европа – „Марко Белчев и синове”. Неговата фамилия служи за прототип на писателя Димитър Димов за написване на известния български роман „Тютюн”.

donde_1.jpg donde_6.jpg donde_7.jpg donde.jpg  снимки Вяра Йовева

Зорница Сократова 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 14969 |04.12.2008 Яна бременна, "Господари на ефира" с нови водещи от 15 декември . 10| 8058 |04.12.2008 Един „Следобед с ТВ7” и „Щурците” . 1| 5406 |04.12.2008 Зимните празници започнаха, днес е Св. Варвара . 7| 7040 |04.12.2008 Софиянци се втурнаха към ледената пързалка "Ариана"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads