Реклама / Ads
17| 8786 |22.08.2023 АКТУАЛНО

”Дейли Телеграф”: Как Западът разби дълбоко прикритите шпионски мрежи на Русия

.
Източник: личен архив
В статия под заглавие „Как Западът разби дълбоко прикритите шпионски мрежи на Русия“ британският вестник „Дейли телеграф“ поставя акцент върху арестуваните трима български граждани, заподозрени в шпионаж в полза на Кремъл.
 

Когато агенция с такъв капацитет за контраразузнаване като MI5 идентифицира заподозрени шпиони под прикритие, тя тайно следи тях и техните контакти и рядко имената им се разкриват на пресата.

 

Така че, когато 40-годишен технологичен предприемач и двойка на средна възраст, живеещи в незабележим апартамент в Хароу, бяха обвинени в шпионаж в полза на Русия, повече от няколко вежди бяха повдигнати, пише „Дейли телеграф“.

 

Съобщава се, че Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са притежавали три дузини документи за самоличност от няколко европейски страни и са прекарали години в привидно безобидно съществуване в предградията на Лондон. Техният арест обаче можеше и да не се случи през изминалите години, но откакто започна войната в Украйна, Западът беше пределно ясен с усилията си да залови обвинените в шпионаж в полза на Кремъл, отбелязва изданието.

 

Подновените усилия за залавяне на шпиони в Обединеното кралство са половината от двойния удар върху руските разузнавателни мрежи, който принуди шпионските служби на Владимир Путин да се обърнат към по-рискови форми на шпионаж: като агенти под прикритие и дори така наречените „нелегални“, които прекарват десетилетия в култивиране на фалшиви самоличности за изключително чувствителни операции, отбелязва „Дейли телеграф“.

 

Най-малко 705 дипломати, заподозрени в шпионаж, са били експулсирани от руските посолства по света от 2022 година насам – почти два пъти повече от всички предходни 20 години. Някои от руските дипломатически мисии са напълно „изкормени“, както пише изданието. България изгони зашеметяващия брой 83 руски дипломати, а Полша изгони 45. Изправена пред недостиг на дипломатически корпус, Русия беше принудена да затвори консулства в няколко страни.

 

Въпреки че липсваше драмата на публичното разкриване на дръзка шпионска операция, дипломатическата чистка нанесе тежък удар върху всекидневните операции на руската шпионска мрежа в Европа, заключава „Дейли телеграф“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 7424 |30.04.2023 ”Дейли мейл”: Руски войски са лагерували в Чернобилската гора, има заболели от лъчева болест . 0| 6473 |14.02.2023 Василев: Партиите ”на статуквото” имат голям проблем - Западът не приема миш-маша евроатлантизъм с корупция . 0| 7328 |06.06.2017 Алекс Алексиев: Западът катастрофално губи битката с екстремизма . 20| 6189 |16.01.2015 Радева за Фрог: Западът е нарцистично упоен от собствените си представи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads