Реклама / Ads
4| 6139 |17.08.2007 АКТУАЛНО

ФБР спипа руски хакер, източвал милиардери от Forbes. Помагал му българин

.
Обвинения за присвояване на милиони чрез интернет, бяха отправени от прокуратурата в Манхатън, Ню Йорк срещу петима хакери. Мозъкът на групата е московчанинът Игор Клопов. Помагали му четирима в САЩ, единият от тях - българин.
 
Засега прокуратурата и ФБР пазят в тайна имената, защото разследването продължава с пълна сила. Клопов и компания атакували бизнеса на някои от най-богатите хора в света, като ги избирали от списъка на списание Forbes, съобщи за Frognews.bg  Емил Малинов, наш човек в САЩ.

До момента специалните агенти на Федералното бюро са успели да съберат няколко папки с доказателства, че групата е източвала поверителни финансови данни за милиардерите, с които след това били сключвани сделки по интернет.

Цялата операция се ръководела лично от Игор Клопов, който се свързвал с останалите от офиса си в Москва. Четиримата му помощници не се познавали и нямали пряк контакт помежду си. Дали те са провеждали и самостоятелни „бизнес" атаки все още се изяснява.  

Клопов изтарашил целия списък от 400-те най-богати хора в света и отделил тези, които били подходящи за ударите му. След като направел пълен бизнеспрофил на поредния „клиент", Клопов се обаждал на своите хора в САЩ, които се заемали с изработването на фалшиви документи, бланки за договори, банкови документи и пр. След това се „реализирала" сделката.

forbescoversmall.jpg„Мозъкът" Клопов, както го нарекли във ФБР се издънил, когато се опитал да се представи за 73-годишния тексастки милиардер Чарлз Уайли. От негово име той попълнил чек на стойност 7 млн. долара за закупуване на злато. Точно в този момент „кацнал" на мушката на феберейци. Това се случило в ранната пролет на 2007 г., но операцията по разкриването на групата траяла няколко месеца.

Братята Уайли са известни като най-големите притежатели на антикварни магазини в света, известни като Michaels Stores. Миналата година те продали веригата си за 6 млрд. долара. За тях се знае също, че са големи поддръжници на Републиканската партия и са от приятелския кръг на президента на САЩ Джордж Буш.

През ноември миналата година златар от Уичестър позвънил в една от банките, където братята държали парите си и поискал да се увери, че чекът с името на Чарлс Уайли е истински. От банката пък ударили една жица на самият Уайли, който ги полял със студен душ, като заявил, че не е подписвал нищо.

Оттук нататък ФБР поело случая и той се развил като на кино. Ченгета под прикритие се свързали с Клопов в Москва и го убедили, че сделката се развива успешно. Междувременно те успели да напипат следите и на българина и поляка, които по същия удар участвали с осигуряването на нова чекова книжка на името на милиардера. Именно от нея бил и „подписаният" чек за 7 млн. долара. С течение на времето агентите успели да приспят бдителността на Клотов и го поканили в САЩ да си прибере печалбата от удара и да обсъдят нови операции в бъдещата си работа. Компютърният аферист се подвел и хванал самолета за Доминиканската република. На летището го чакали новите му „партньори", които се похвалили, че са осигурили частен самолет за придвижването му до САЩ. Именно в самолета му щракнали белезниците. Това станало през май. Два месеца след това разследващите душили да стигнат и до останалите четирима от мозъчната банда. Предполага се, че освен поляк и българин, в нея влизат и двама американци, които били сред отличниците в университетите, където учили. Единият от тях дори заемал висока позиция в голяма фирма, която се занимавала със софтуерни проекти. Имената и на четиримата се пазят в строга тайна, защото все още се предполага, че може да се свързани с още хакери, които, ако разберат че колегите им са се издънили, могат да потънат в нелегалност.

Само за няколко месеца петимата успели да източат 1,5 млн. долара. В техни сметки са открити още близо 11 млн. долара, чийто произход все още се изяснява. Ако прокуратурата докаже вината на компютърните хищници, те могат да получат присъди от 6 до 25 години затвор.

За операцията по залавяне на хакерите са знаели само ограничен кръг хора, за да не изтече информация. Предполага се, че дори руските служби не са били в течение на разследването, българските и полските - също. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5417 |17.08.2007 Робот-насекомо открива отровена земя . 1| 5898 |17.08.2007 500 са жертвите на земетресението в Перу . 5| 5778 |17.08.2007 Българчета станаха 4-и на световното на "National Geographic" . 2| 8920 |16.08.2007 Бритни Спиърс се гушна със своя асистентка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads