Реклама / Ads
27| 6257 |25.02.2015 АКТУАЛНО

Фейсбук завря от страсти за дълга от 16 млрд.

.
Фейсбук
След като управляващите се целунаха с ДПС и БДЦ за 16 млрд лв заем, фейсбук завря от мнения на журналисти, политици, депутати и граждани. Ето част от тях:
 
Депутатът  от "БСП лява България" Георги Кадиев заяви:

Днес видях целувката на Борисов и Местан. Струва 16 000 000 000 лева. Днес Парламентът окончателно прие тегленето на 16 млрд лв дълг и това напълно разкри задкулисното управление на страната. Миналата седмица казах, че тече търговия за подкрепа на дълга, която приключи успешно. "За" гласуваха освен предварително обявилите подкрепа ГЕРБ и Реформаторите, но в последния момент се включиха и ДПС, бившата група на Бареков и АБВ. Това е реалното мнозинство, което управлява страната.
Дългът е огромен и над 4 млрд от него са неоправдани.
Битката не е приключила. Ще отстояваме интересите на българските граждани докрай и ще търсим възможност за сезиране на Конституционния съд.

Евродепутатът и лидер на "България без цензура" Николай Бареков обяви:

С днешното гласуване за дълга единствените, които мога да поздравя за брилянтната политическа игра, са ДПС. С един замах (гласуване) за 16 млрд. лв дълг погребаха превъзнасяния Реформаторски блок и умрялото БДЦ. Да му мисли ГЕРБ. Те вече официално са част от това, за което плащаха на Протестна мрежа да се "бори". Това са само мисли на един евродепутат. А иначе тепърва ще трябва да мисли и народът.

Борислав Цеков от Движение "Модерна България" се възмути:

Срамни сцени в Народното събрание... Такова унизително лицемерие и лъжи от Радан Кънев, Горанов, Зеленогорски и прочие агенти на 16-милиардния дълг... А главният виновник - този, който е натрупал досегашните борчове и с нови иска да си купи още политическо време - Бойко Борисов, не е в залата. Скрил се е като лалугер. Срам! Оставка! Национални предатели!!!

Журналистът Любомир Кольовски написа:

ХУБАВОТО на тая проклета ратификация на договора за дълга е, че се видя кой кой е в днешното ни настояще.
ЛОШОТО е, че това няма никакво значение и няма да промени нищо.
Което означава, че населението е в будна кома и наблюдава с изцъклен поглед еничарите, които го изтезават без упойка.
Спи, юнакът балкански и нищо не е в състояние да го събуди.
Юнак, а?
Едни смешни парвенюта 25 години безчинстват безнаказано и това взе да ни харесва. По всичко личи, че е така.

Интернет специалистът  Вени Марковски коментира:

Уважаеми хора, имам питане.
Честито! Народното събрание току-що разреши на правителството да вземе 12 милиарда лева заем с голяма лихва, с които да плати стари задължения! Или поне така ни казаха.

Във връзка с това съобщение от медиите, което уж предизвикало промяната в позициите на някои партии... "по време на почивката в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов обясни пред депутати, че размерът му ще бъде намален на 12 млрд. лв." ...имам следното питане: Как мислите, нормално ли е министърът на финансите да "сбърка" с 4 милиарда лева и да поправи грешката си "в кулоарите"? И някой да му повярва?
Или пък мислите, че сумата е била нарочно завишена, за да може днес да бъде намалена уж под натиск и така да се демонстрира отстъпчивост и желание за диалог?
Или имате друго мнение?

Политическият пиар Нидал Алгафари написа:

Приятели,

Днес се случи нещо изключително! За първи път с явно гласуване се създаде или по скоро се показа онова мнозинство в Народното събрание, за което всички мълвяхме.

МНОЗИНСТВО НА КЕЛЕПИРА
с гласовете на

Движение на келепира
Реформа за келепира
Абв в келепира
Патриоти около келепира
и двама обикновени келепираджии, които не присъстваха за да гласуват поне против.

Преди години след като бе свален Тодор Живков, повечето от тези оядени от келепира и по негово време, тръбяха, викаха и крещяха неистово срещу някакви си осем милиарда дълг, които бе взела държавата ни. Бе взела при що годе работеща икономика, като повече от половината не бяха похарчени.
Сега при колабирала икономика, същите тези келепираджии, взеха два пъти повече. Вероятно псувните и ругатните и мръснословията по адрес на Живков, прилягат поне по две на гласувалите днес.
За няма и ден, повечето от келепирджийските политически формации изиграха танца на пумпала. От твърдо против, до твърдо да. И дали тези келепираджии ще го връщат този заем? Вероятно и те ще участват с по колкото там на човек, около 8 000 пари. Забравят, че освен тях, дето толкова харчат за дузина дни, по- голямата част от народа харчи за няколко дузини месеца. Тези дето ще го връщат нямат загубени пари в КТБ, нямат яхти, нямат по 6 апартамента или сметки в Швейцария!
А за онези двамата които не присъстваха от БСП, аз нямам какво да напиша. Тях ще ги оценят членуващите в партията и бащите им. Мир на душата им.


Депутатът от "БСП лява България" Красимир Янков обясни:

Заема от 16 милиарда лева е гласуван. Президента може да наложи вето, но едва ли ще упражни това си право. Ратификацията нарушава Конституцията на Република България. БСП започна подготовка за жалба до Конституциония съд.

Журналистът Иван Бакалов написа:

Сега какво излезе? Само социалистите БСП и популистите Атака са гласували против новия външен дълг. Дето уж са по харченето за бедните. Добре ли е, зле ли е, но това е.
За новия дълг гласуваха всички уж десни, ГЕРБ и РБ, плюс ДПС, плюс АБВ, плюс ББЦ или както там сега се нарича. И много от тях първоначално казаха, че няма да го подкрепят. Някои в последния момент са завъртели задника. Сигурно не безплатно, пари има за раздаване.

Поне да се види кой как лъже.

Здравка Кръстева от Института за модерна политика  анализира:

А аз мисля, че случилото се днес е много закономерно и се вписва идеално в стройната логика на събитията от 2013-та до днес. Най-големият капитал на България в последните години беше добрият й кредитен рейтинг и възможности да поема държавен дълг. От известно време кукловодите на властта като лешояди са кръжали над тази възможност за плячка и са крояли планове как да я оползотворят. Именно затова ДПС свали правителството на Орешарски - за да минат безболезнено цяла серия от милиардни заеми. След нощта на "белия автобус" през юли 2013-та и кресчендото, в което изпаднаха опозиционните среди на ГЕРБ и извънпарламентарната опозиция за заем от 1 милиард, трябва да им е станало кристално ясно, че по-добре да плетат далаверите с държавния дълг с Бойко и реформаторите, отколкото с правителството на Орешарски, което ходеше по "живи въглени" на всяка стъпка. Реализацията на този план бе започната веднага след сформирането на новото управление. Започнаха м.г. със заема, покриващ кражбата от КТБ, а днес си разрешиха още много пари, сред които извън всяко съмнение има няколко милиарда в повече, отколкото са нуждите на държавата. Какво ще финансират с тях, си знаят инженерите на тази грандиозна далавера. Има и известна обществена полза - демаскирани бяха много хора, организации, медии, политически и протестни среди, които твърдяха, че ще бъдат коректив на всяка власт, която и да е тя.

Бившият външен министър и настоящ депутат от "БСП лява Бълария" Кристиан Вигенин написа:

Много жалка картинка е гърченето в парламента на АБВ, ДПС и БДЦ, които след една продължила 50 минути почивка взеха много остър завой и вече подкрепят взимането на 16 милиарда лева външен дълг. Срещу какво? Един ден и вашите деца ще ви потърсят сметка, уважаеми колеги!


Журналистът Валентин Георгиев коментира:

Тодор Живков с неговия дълг от 9 милиарда, който оставил, е гений в сравнение с телохранителя и антуража му, които ни натресоха 3 пъти повече за 3 години... Измъкване от тази дългова спирала няма - ще продължим да теглим заеми, за да плащаме само лихвите по сегашните нови заеми, които също ще се трупат прогресивно.

Особено горчив бе коментарът на Николай Слатински:

Аз не гоня политически дивиденти, затова ми е все едно кой е гласувал против кредита и защо.
Ще си говорим пак. Когато този кредит ни накара всички да си говорим сами.
Очевидно ако първите 13 години от Прехода завършиха с дълги и безнадежди списъци на кредитни милионери, то вторите 13 години от този Преход ще завършат с един колективен, облечен във власт кредитен милиардер...
Разделените власти се събраха, познаха се и ритнаха табуретката под краката на страната ни. Това се случва с народ, който, когато го водят към бесилката, няма сила дори да изпсува, а пита въжето той ли да си донесе.
За мен днешният ден може да се обобщи така:
Всичко за олигархията, всичко за нейната победа!
Само после не се питайте, защо децата ни се махат на талази и лавини от България, обръщайки се с гняв назад: "Няма да ви живея в корумпираната, мутренска, олигархична и скапана държава!"...
Така ни се пада!

________________________________________________________________________________
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7780 |20.08.2014 Апел от Фейсбук групата КТБAlive . 1| 7189 |16.11.2013 Фейсбук вече разполага законно с информацията ни . 4| 15225 |11.10.2013 Край на криеницата във Фейсбук – всички наяве! . 1| 6562 |04.08.2013 Фейсбук плаща щедро на "бели хакери"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads