Реклама / Ads
45| 13361 |21.08.2023 АКТУАЛНО

Явор Божанков: На Радев трябва да се даде институционален отговор. Импийчмънт е възможен вариант

.
Народният представител Явор Божанков Източник: Стопкадър: Нова телевизия
”На Радев трябва да се даде институционален отговор. Лично мнение е, че импийчмънт е възможен вариант, но най-вече Народното събрание трябва да преразгледа неговите правомощия.”
 

Това заяви пред Нова телевизия народният представител от ПП-ДБ Явор Божанков.

 

Според него държавният глава Румен Радев има два режима на работа.

 

„Единият е когато има служебен кабинет, тогава той е щастлив. Другият е когато няма служебен кабинет, тогава държавата ще фалира и всички ще умрем”, посочи депутатът.

 

"Сега сме в тази хипотеза. Тя има три тези, които президентът лансира. Първата е, че някой посягал на властта в момента. Трябва да му припомним, че това е редовен кабинет, който е конституционно и законово избран. Служебният кабинет трябваше само да организира избори. Ако президентът Радев е стигнал до назначение на редови горски служители, това не е нормално състояние на нещата. И все пак, когато той говори, че някой употребявал властта за нечисти икономически цели, трябва по-скоро да кажа, че хората в служебния кабинет се държаха по-скоро като мародери. Това категорично не е силна дума", отбеляза той.

 

Депутатът припомни договорите, които служебното правителство е сключило за доставки с енергоносители с "Боташ".

 

"Мога да напомня и как се снабдяваха министерствата с горива по време на служебния кабинет и какви далавери правеха тогава неговите служебни министри. Съветниците на президента, когато той говори за скандали, трябва да имат едно наум. Неговият съветник Копринков - когато едни хора влизат бедни в политиката, впоследствие се оказва, че рязко им потръгва в живота. Ако прочетем статиите на "БиволЪ" и "Bird.bg" по въпроса ще разберем за т.нар. "Път на Копринката" и бихме казали на президента, докато стои на една маса с Георги Гергов все пак да има едно наум, когато отправя подобни обвинения", допълни народният представител.

 

Относно често повдиганата от президента Радев теза за "безродниците", Божанков коментира, че "безродник" може да е човек, който остави нашата армия без модерно военно въоръжение. По думите му "Безродник" може да е човек, който винаги заема винаги руската и никога българската или европейската позиция. 

 

"Третата му теза е, че трябвало ние да обясним кой е архитектът на правителството. Според него трябвало да дадем обяснения за Алексей Петров. Тук е много лесно да му върнем топката и да го питаме той къде прави лицеви опори - в карате клубовете, чийто председател беше тогава Алексей Петров? Това би било по-скоро дребно заяждане. Истината е, че президентът влиза в колизии с други тези", каза още той.

 

Божанков коментира и темата за новите наказания при шофиране под влиянието на алкохол и наркотици. По думите му той и колегите му дължат извинение на хората, защото са налице множество пропуски в закона. Стана ясно, че от ПП-ДБ инициират работна група с вътрешния министър Калин Стоянов, където ще обсъдят какви поправки могат да бъдат направени.

 

"Абсолютно възможно е човек да е бил в европейска държава - в Холандия например - съвсем легално в петък да е пушил марихуана и в понеделник в България той да бъде престъпник с отнет автомобил, макар че е седнал зад волана напълно трезвен. Няма горна и долна граница. Този проблем ние може да решим на 90% с промени в наредбата. Трябва да въведем ясни критерии. Трябва да сменим текстовете, които в момента се използват. Това ще отнеме време. Безумие е самите полицаи да отказват такива тестове, а да ги прилагат", обясни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3635 |20.08.2023 Евгений Кънев: Радев е бесен заради намерението да се смени главният секретар на МВР . 38| 7039 |20.08.2023 Йордан Божилов: Премиерът да отговори на Радев като свика Съвета по сигурност към МС . 13| 6228 |18.08.2023 Явор Божанков: ”Възраждане” са водени от брутална омраза. Тази омраза ще срещне решителен отговор . 28| 10293 |16.07.2023 Проф. Евгений Дайнов: Да, Радев е слуга на руски господари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads