Реклама / Ads
0| 9237 |13.04.2016 АКТУАЛНО

Има "чадър" за БГ политици в "Панамските документи"

.
Няма да излязат на светло имена в "Панамските документи" от действащата в момента политическа върхушка, макар че има достоверни данни за изтичането на милиарди евро от страната всяка година, за злоупотреби с обществени поръчки и щедрото раздаване на необезпечени кредити от определени банки. За Делян Пеевски или за Ахмед Доган, Данчо Цонев, за Христо Бисеров и Бойко Борисов омертата действа с пълна сила.
 
Фрог позна- десетина дни след скандала с „Панамски документи“ в България всичко се ориентира към постепенно слизане от първите страници на медии и намаляване на обществения интерес. Макар че от страниците на оторизирания да публикува имена вестник, контролиран от фамилията Пеевски изтекоха, а и ще продължат да изтичат имена, които или са отдавна в архива на обществото, или собствениците им са покойници или са попаднали там случайно заради открити преди десетилетия и неразвили дейност офшорки.

Познатите до болка български мошеници на прехода , докопали парче от раздаваната свободнона „наши хора“ баница на българската икономика през 90-те години на миналия век, доверени люде на партията-държава или нейния ударен отряд комсомола като Банев и Манджуков, посредници на съмнителни бизнесмени, дошли у нас да преперат малко от откраднатите от другаде милиони като Батков и позабравени и вече покойници крадци на дребно, които дори и крайно търпеливата към „отклоняването на държавни средства за лични нужди“ българска правосъдна система не издържа като бившия шеф на радио Варна и БТА и енергиен бизнесмен, който само с назначаването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов във фирмата си, показа с какво точно се занимава Ангел Божилов-това са имената, добили популярност досега.

Някои от тях като Баневи и Манджукови са неизменната „бърсалка“ на медии и диригенти от политическите среди, когато трябва да се докаже, че у нас има нетърпимост към олигарсите и да се забършат истинските следи към кражбите, станали ежедневие в България някъде от средата на 90-те години на миналия век и успешно продължаващи и днес. Вероятно ще се появят и други от този калибър в следващите дни, все пак 150 имена на нашенци  имало в документите. Вижте и останалите, осветени досега-няма нито един, дори бивш политик. В обществото отдавна се знае, че личности, употребили властта като средство за обогатяване няма как да нямат подобни удобни за съхранение на пари фирми, но никой от съответните органи не се е заинтригувал от тях досега и вероятно имат индулгенция от властимащите, независимо кои са те.

Имена от "синия" период на България като Стефан Софиянски, Евгени Бакърджиев, позабравени и слезли от активния политически живот отдавна са под този чадър, за който народа е казал „Гарван гарвану око не вади“. В този списък са и царските хора- Николай Василев, Милен Велчев,Спас Русев. Не чакайте имената им в „Панамските документи“. Бизнесмени, за които се знае колко са богати и не се знае как са станали толкова имотни, също са под чадъра. Няма как да се появят имена като Васил Божков, фамилиите Гущерови, Златеви, банкери като Цветелина Бориславова и Петя Славова. В този списък може да има изключение за хора, които в момента са на нож с властта и нейните скрити господари, ако някъде се появят в документите.

Пазени са дори видни представители от ъндърграунда, но пък близки с политици и властимащи като Маджо, Маргините, Румен Николов-Пашата, Брендо, както и наследниците на вече отишлите си от този свят братя Илиеви и Самоковеца. Причината е ясна-възможността при задълбочено разследване да се стигне до някои неудобни имена-съдружници в по-ранни или по-късни етапи. Тук също е възможно да има изключения, някой от знаковите фигури да бъде хвърлен на тълпата и данъчните, но дори това да стане, резултатът ще е замитане под килима на истинските факти. В това сме царе, имаме опит, а и медии и прокурори на разположение.

Няма да излязат на светло обаче имена от действащата в момента политическа върхушка, макар че има достоверни данни за изтичането на милиарди евро от страната всяка година, за злоупотреби с обществени поръчки и щедрото раздаване на необезпечени кредити от определени банки, наричани в медийни публикации „гнилите ябълки“ на банковата ни система. За Делян Пеевски например или за Ахмед Доган, Данчо Цонев, за Христо Бисеров и Бойко Борисов омертата действа с пълна сила. А и те едва ли са допуснали някъде имената им да бъдат замесени, след като има толкова удобни подставени лица. Вижте какво е положението с Владимир Путин, който „не фигурира никъде“ и ще разберете как действат хората, произлезли от средите на ДС и апарата на службите, когато става дума за пари и тяхното укриване.

А и едва ли е случайност това, че именно вестникът, който е под контрола на Пеевски излъчи журналист в разследващата група за офшорките. Няма как той да не е бил запознат предварително с всички имена, които са станали достояние на хората от кръга на ДПС и Пеевски и те са се постарали без съмнение да запушат евентуалните пробойни. Имали са и времето, и средствата, за да го направят. А и едно многозначително уточнениедава още повече светлина върху това, което предстои да се случи: "Спазвайки правилата на журналистическото разследване и принципите на журналистическата етика, ще дадем правото на всеки от българските собственици и акционери, които се появяват в данните, да изрази своята гледна точка. С инициали ще публикуваме имената на пълномощниците и директорите, с които не сме се свързали". Това са написали в часовия вестник и със сигурност знаят защо.

Разбира се, „действията“ на НАП продължават и „разследване“ на изнесените имена ще има. Поне така обещават данъчните, все пак сме държава в ЕС. Но дори и това им се вижда много, та се налага Главният изпълнителен директор на НАП Бойко Атанасов да уточнява пред същия вестник, който публикува имената-“наличието на банкови сметки или операции в офшорни юрисдикции не означава задължително извършването на данъчни нарушения и престъпления, но независимо от това косвените доказателства за подобна активност би следвало да бъдат внимателно проучени”. Обърнете внимание на пожелателното наклонение- „би трябвало“. То казва всичко.

Владимир Драмски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5945 |11.04.2016 Св. Филипов за Фрог: БГ политици майкопродавци укрепиха Доган . 0| 6391 |18.03.2016 Политиците изпържиха магистратите за КТБ, за да си скрият имането . 15| 6218 |24.11.2015 Н. Пр. Ема Хопкинс: Политиците ви са професионални; имате потенциал . 23| 21682 |13.10.2015 Наши политици и министри шмъркат дрога като луди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads