Реклама / Ads
29| 8950 |08.06.2010 АКТУАЛНО

Издигнаха Митко Цонев за програмен шеф на БНТ зорлем и в 12 без 5

.
Пъпеша понечи да напусне потъващия кораб на Уляна Пръмова, но не му позволиха.Членовете на УС отхвърлили оставката му от ръководството на БНТ, за да не операт сами пешкира на предстоящите ревизии и назряващите в обществото реформаторски настроения спрямо държавната медия
 

Димитър Цонев, популярен още и като Пъпеша, се е опитал да подаде оставка от поста си на заместник-програмен директор в БНТ 1. Това съобщиха за Frognews.bg източници от националната медия. Водещият на мегапредаването „В неделя с...” се обърнал към Управителния съвет с молба да бъде освободен от всякакви ръководни длъжности на „Сан Стефано” 29.

Това става в момент, в който шефката на БНТ Уляна Пръмова оповести, че е готова да не довърши втория са мандат. Титулярната програмна директорка Невена Андонова пък побързала да излезе в платен годишен отпуск за цялото лято.

С оставката си Димитър Цонев отказвал да поеме задълженията й за реализацията и финансирането на действащата програмна схема в условията на дефицит, по време на Световното пърпвенство по футбол и след това – до излъчването на нов генерален директор на БНТ.

Управителното тяло на държавната телевизия обаче отхвърлило опита на бившия царски говорител да напусне кораба на сегашния ръководен екип. Според коментарите, плъзнали из БНТ, целта му била да избегне обвинения за съучастие в нередностите и финансовите гафове, които би установила предстояща ревизия на медията. В същото време с оставката си Цонев давал нишан на следващото ръководство, че е готов да се пазари и да отстоява позицията си на водещ на най-скъпоструващото седмично предаване на БНТ „В неделя с...”

Известно е, че заради неукротимата си амбиция да бъде медийна звезда Димитър Цонев напусна добре платената си служба на главен пи ар в БТК, подарена му след края на кабинета „Сакскобургготски”.

Според информация, изтекла в пресата, близостта му с директорката Уляна Пръмова, с шефката на новинарските предавания Вяра Анкова, както и със собствениците на една от банките-спонсори на БНТ му осигурила идеални шансове да компенсира финансово преместването си на „Сан Стефано” 29.

Цонев се изхитрил да получава доста по-голямо месечно възнаграждение от премиера Бойко Борисов, гръмна популярен таблоид преди дни. Сумата се формирала от солидни авторски хонорари и от немалката му заплата на зам.-програмен директор, усвоявана с уговорката, че той ще изпълнява административните си задачи само три дни в седмицата.

Заявката за оттегляне на Пръмова, смятана за фаворитка на президента Георги Първанов, съвпадна с началото на брожения и недоволства спрямо статуквото в БНТ. Те бяха предизвикани от етичната комисия и от синдикалните лидери в националната телевизия.

В становище, неотдавна изпратено до СЕМ, се посочват драстични факти за корупционни практики и конфликти на интереси при изразходването на средствата, отпускани от държавния бюджет. През изминалата година парите за издръжка на медията са били малко под 70 млн. лв. В медиите плъзнаха съмнения за източването на голяма част от тях чрез добре прикрити схеми и шуробаджанашки коалиции по шефските етажи.

Бившият говорител на Симеон Сакскобургготски изненадващо декларирал в мотивите за оставката си, че не желае да заема административни постове и в следващата управленска гарнитура на държавната телевизия. Възнамерявал да се посвети изцяло на неделното си шоу „В неделя с ...”. Огромният бюджет на предаването също бе атакуван от етичната комисия в БНТ като доказателство за лобистките интереси и незаконни привилегии, съсипващи репутацията и обществените ангажименти на държавната телевизия.

Изпреварващият ход на Димитър Цонев се тълкува в кулоарите на „Сан Стефано” 29 двуяко: и като дезертьорски акт спрямо сегашния управленски екип, и като хвърлена ръкавица към СЕМ начело с новия му председател Георги Лозанов.

Регулаторът обяви конкурса за нов генерален директор на БНТ в началото на месеца, докато управляващите от ГЕРБ отнесоха нападките на президента Първанов за натиск в медиите и за политическо кадруване в СЕМ. Вестниците вече се надпреварват да спрягат имената на евентуалните кандидати за директор на БНТ, намеквайки за опасността конкурсът да бъде предрешен в полза на сегашната шефка на дирекция „Информация” Вяра Анкова.

Слуховете завъртяха името й като залог в задкулисна договорка между рекламния монополист Красимир Гергов и премиера Бойко Борисов. Според някои самият Гергов разпространявал тези клюки, потвърждавайки съмненията, че има интерес от слаба и немощна БНТ. Целта му била да отклонява по-тлъсти рекламни потоци към любимата си собствена бТВ. Дори и да не е набъркан в комбинацията, Борисов симпатизирал на жената на бившия футболен бос Томас Лафчис заради сговорчивостта й. Поне така смятат познавачите на медийно-политическите пъзели у нас.

Не е маловажен знак, че Димитър Цонев побърза да даде рамо на кандидатурата на Анкова пред "24 часа" с аргументи в полза на приемствеността и традицията. Но за никого в медийната гилдия не е тайна старото им приятелство и досегашната им спойка в дърпането на конците на „Сан Стефано” 29. Не е тайна и че съпругата на т.нар. Пъпеш – Мариана – е в тесни бизнес отношения с Красимир Гергов.

Междувременно твърденията за кражби и лобистки интереси в писмото на синдикатите и на етичната комисия в БНТ бяха еднозначно отречени от Управителния съвет на медията. Отхвърлената оставка на Димитър Цонев пък е знак, че членовете му не смятат да опират сами пешкира в евентуална буря от скандали, нови назначения и разследвания на „Сан Стефано” 29. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 7761 |14.09.2008 БНТ 1 с ново лого, отворени врати и в "неделя 360" с Димитър Цонев . 7| 9053 |04.09.2008 Крадци отмъкнаха 30 живописни творби на Тодор Цонев . 18| 6053 |04.06.2008 Димитър Цонев: Моето предаване не източва БНТ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads