Реклама / Ads
4| 7326 |15.04.2015 АКТУАЛНО

Измами за 10 млн. "взривиха" в Иганово

.
Взрив
Измами за над 10 млн. лв. вероятно стоят зад взривовете в Иганово, сочи докладът на Районната прокуратура в Карлово за взривовете от последния месец. Оказва се, че сапьорите на Министерството на отбраната не са били допуснати да почистят вътрешния периметър на площадката на производствената база, тъй като това обикновено се прави от частни фирми за солидни суми.
 
„Всъщност се касае за установена практика вътрешният периметър да се прочиства от частни фирми срещу суми над милион лева; само за сравнение – прочистването на района на „Петолъчката“ след последния инцидент там, на периметър в пъти по-малък от този на ВМЗ АД, е струвало на фирмата около милион и двеста хиляди лв. Простите аритметични изчисления показват, че такова прочистване от частна фирма би струвало на ВМЗ АД сума над 10 милиона лева“, пише в доклад, изпратен от Прокуратурата.

Размерът на сумата и „упоритото настояване прочистването да бъде извършено от частни фирми“ се проверяват отделно. От Районната прокуратура в Карлово подозират „умишлени действия по предизвикване на инцидента“ от март.

Освен това, охраната на заводската площадка е имала сериозни нарушения. И двата взрива са се случили в промеждутъка, когато първата и втората смяна си предават обекта. Той обаче се оказва без никаква охрана в рамките на половин час, тъй като първата смяна си тръгва по-рано, а втората идва по-късно.

Отделно, в обекта на воля са се разхождали коне – за да изяждат тревата между складовете и в целия район. Така не се налагало тя да се коси, каквито са изискванията за противопожарна безопасност. Собственикът на конете влизал в района, когато си поиска. Имал за това устното разрешение на изпълнителния директор, дори не му бил издаден пропуск.

Окръжният прокурор Румен Попов е поискал площадката в Иганово да бъде временно охранявана от специализирани полицейски сили към МВР, тъй като са констатирани „множество нарушения на охранителните мероприятия на заводската площадка в с. Иганово към ВМЗ АД гр. Сопот“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5125 |14.04.2015 В. Радев: Специалистите в Иганово ги няма; 300 цигани са били назначени . 14| 5825 |14.04.2015 Иван Бояджиев пред Фрог: Взривовете в Иганово са терористични атаки . 15| 13447 |15.03.2011 Тотал ТВ измами клиентите, прибра милиони . 0| 7023 |24.11.2008 Зачестяват измамите при продажба на породисти кученца по интернет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads