Реклама / Ads
6| 7394 |29.06.2023 АКТУАЛНО

Къде е генерал Армагедон: Защо ”необяснимото отсъствие” на Сергей Суровикин породи слухове за ареста му?

.
Сергей Суровикин, зам.-командващият руските сили в Украйна, известен с прякора си ”генерал Армагедон”, когото медиите свързват с шефа на ЧВК ”Вагнер” Евгений Пригожин, изчезна от публичното пространство след бунта на частната армия. Това породи слухове за ареста му. Официална информация за това обаче няма. Военни кореспонденти вече пишат, че той продължава да изпълнява задълженията си в Украйна. Кремъл не коментира информацията за предполагаемия му арест.
 

Началото на мълвата 


Докато държавните канали показаха как Владимир Путин поздравява тълпата в Дагестан в сряда вечерта, мнозина си задаваха логичният въпрос - къде е генерал Армагедон. 


В сряда провоенни блогъри пуснаха слух, че заместник-командирът на руската групировка на войските в Украйна е арестуван и се намира в следствения арест Лефортово в Москва с мотив, че е подкрепил действията на "Вагнер" в края на миналата седмица. 


Блогърът Владимир Романов, който разполага с около 100 хил. абонати, съобщи първоначално, че Суровикин е отведен, като по-късно уточни, че арестът се е случил в неделя, когато "Вагнер" са напуснали Ростов и са се върнали към позициите си. Още преди това каналът Rybar в Telegram информира, че Суровикин не е бил виждан от събота. Същата вечер The Moscow Times цитира два източника, близки до ръководството на Министерството на отбраната, които посочват, че ген. Суровикин "явно е избрал страната на Пригожин по време на бунта и са го хванали за топките". Според тези източници информацията за местоположението му "не се коментира дори по вътрешни канали". 


Бившият главен редактор на радио "Ехо Москвы“ Алексей Венедиктов, включен в регистъра за чуждестранните агенти, посочва, че Суровикин не поддържа връзка със семейството си от три дни, охраната му не реагира.


Военният блогър и експерт Борис Рожин пък посочва пред абонатите си в Telegram, че няколко източника са отрекли появилата се информация за ареста на ген. Армагедон.


Следа от Суровикин няма, докато същевременно министърът на отбраната Сергей Шойгу и Виктор Золотов, който ръководи Националната гвардия и рядко се показва в новините, са имали появи на публични събития след бунта на "Вагнер". 


Руски медии приписват "необяснимата липса" на "един от най-видните командири" по време на руската инвазия в Украйна на желанието на Путин да възстанови реда и да възвърне контрола над силите за сигурност след първия опит за преврат от три десетилетия насам.


Основанията за мълвата 


В събота вечерта, когато Пригожин обяви кампанията на "Вагнер" срещу военното ръководство и Москва, а самият той отиде в Ростов на Дон с част от наемниците, Суровикин записа видеообръщение към бунтовниците, заговори за тясна връзка с вагнеровците и ги призова да спрат настъплението си. В същото време Суровикин твърди, че е действал по заповед на руското министерство на отбраната. 


В сряда New York Times, позовавайки се на американското разузнаване, съобщи, че връзката между генерала и ЧВК може да е още по-тясна и че вероятно Суровикин е бил наясно предварително с плановете за бунта.

Американски служители, информирани от американското разузнаване, казаха, че не само в Москва, но и във Вашингтон се опитват да разберат дали генералът е помогнал за планирането на действията на Пригожин, пишат от руската редакция на BBC. 


Източници на Financial Times обаче посочват, че американските власти не са съвсем сигурни дали Суровикин е предприел стъпки в подкрепа на бунта. Междувременно те посочват, че Пригожин не би вдигнал бунт, ако не е вярвал, че други хора с власт ще му се притекат на помощ.


Кремъл коментира изключително пестеливо версията на New York Times, че Суровикин е знаел за подготовката на бунта и я определи като "една от многото различни спекулации". Говорителят Дмитрий Песков отказа да коментира информацията дали Суровикин е бил уволнен. 


Суровикин е уважаван военен лидер, който помогна за укрепването на отбраната по фронтовите линии след контранастъплението на Украйна миналата година, писа Ню Йорк Таймс предния ден. До януари той беше командир на Обединената групировка войски в Украйна, като отстъпи мястото на началника на руския Генерален щаб Валерий Герасимов и стана заместник-командващ. Наречен "Генерал Армагедон" заради тактиката си за бомбардировки, докато ръководеше руските сили в Сирия, Суровикин беше любимец на провоенните блогъри, но случилото се с "Вагнер" удари позициите му. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 25509 |01.05.2023 Работодатели настояват за генерална реформа на пенсиите, отваряли черна дупка в бюджета . 8| 10936 |13.02.2023 Санкционирани по ”Магнитски” има в целия свят, в Европа челници са руснаците. Къде сме ние? . 14| 19870 |07.02.2023 Откъде се взеха 130-е атомни бомби в Турция? Руски манипулации за подземен ядрен взрив, който причинил земетресенията . 22| 4618 |01.02.2023 „Враговете са навсякъде, враговете са сред нас“. Защо в Русия доносите процъфтяват?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads