Реклама / Ads
42| 10349 |13.12.2023 АКТУАЛНО

А какво направихте на мястото на мавзолея? Нищо. Нова опорка се роди около дебатите за МОЧА

.
Скандали на няколко фронта заляха българската аудитория, след като вчера започна премахването на Паметника на съветската армия от центъра на София. Късно снощи бе отрязана ръката на войника с "Шпагин"-а, а дейностите продължават и тази сутрин при засилено полицейско присъствие. Темата обаче предизвика ожесточени спорове между защитници и противници на МОЧА - дебат за историята, за значението му, за нуждата му.
 

Нямало правилна страна на историята, защото тя постоянно се променяла и едно правилно нещо сега, можело да се окаже неправилно в бъдеще. Български войници също са воювали на страната на Червената армия. Те не са изобразени на паметника, но това не значело, че не са войвали заедно с нея, заяви пред bTV историкът проф. Искра Баева. Според нея демонтажът на този паметник е "неуважение към историята". 


В ефира на телевизията бе още общинският съветник от БСП Борис Цветков.


Още преди 30 години трябваше да се случи. Не сме станали по-мъдри, а инямаме достатъчно кураж. Този паметник просто няма място в центъра на София, заяви поетът Едвин Сугарев. 


"Този паметник трябва да бъде махнат, за да покажем, че имаме суверенно управление. Това е част от една голяма историческа лъжа. В никой учебник не пише, че съветската армия ни е окупирала", заяви на свой ред инж. Иван Сотиров.


С него не се съгласи проф. Баева, която посочи, че в новите учебници пишело, че е имало съветска окупация. Тя обаче заяви още, че България е била на страната на нацистка Германия и този паметник напомнял именно за това. 


"Само рушим. След като мавзолеят толкова пречеше, какво е направено там, има само изпочупени плочи", посочи проф. Баева.


В Българската национална телевизия пък спорът сблъска Асен Генов и Александър Симов. Според Генов МОЧА е "българската Берлинска стена" и с демонтажа му ще започне процес на "лечение" на обществото. Симов обаче не се съгласи и посочи, че на градската десница "все нещо й пречи". Той също спомена мазолеят на Георги Димитров, на чието място не е изградено нищо. Явно това е общата теза. 


Начинът, по който демонтират МОЧА, приличал на Ислямска държава, която също събаряла паметници, заяви още Симов.


“Има много символи в България, които ни връщат към времето на червения терор. Уви, най-мощният символ на това време е БСП, която по никакъв начин не осъди това време…”, посочи Генов. 


“Говорим неистини. Върнете се към 90-те години, за да видите какво е осъдила БСП. Клетката на Ислямска държава управлява България. Тя е с евроатлантически привкус”, допълни още Симов.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5791 |11.12.2023 Си Ен Ен: Алексей Навални е изчезнал от затвора и е в неизвестност . 31| 5287 |10.12.2023 Евростат: Българите са най-нещастната нация в Европейския съюз . 6| 10242 |07.12.2023 "Възраждане" в ролята на "вехти войводи": Показаха филии с лютеница на Никулден . 7| 8377 |06.12.2023 Илиян Василев: "Лукойл" е като голяма мечка в българската икономика - трябва да я водиш умно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads